Nappaa lennon paras paikka
Matkailu
Nappaa lennon paras paikka
ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Missä sijaitsee lennon paras paikka ja miten sen saa napattua itselle? Kokosimme ohjeet, joiden avulla pitkästä lentomatkasta saa tehtyä mukavamman.
20.5.2013
 |
Mondo

Etuosasta tai exit-kyltin vierestä?

Vaikka lentokoneen tavallisen luokan istumapaikoissa on yleensä vain pieniä eroja, etenkin pitkillä lennoilla istuin kannattaa usein valita etukäteen. Paras paikka riippuu omista mieltymyksistä: esimerkiksi koneen etuosassa istuminen lyhentää vähän jonotusta lennon saapuessa määränpäähänsä.

»Valitsen aina paikan nelos­riviltä, koska siitä pääsee nopeasti pois, mutta säilytystilaa on tarpeeksi. Etuosassa on myös kaikkein hiljaisinta», Norjassa työskentelevä sellisti Hanna Kilpinen kertoo. Hän lentää useasti vuodessa Helsingin ja Oslon välillä.

Mikäli vauvan itku rassaa mieltä helposti, on hyvä valita paikka koneen keskiosasta ja mahdollisimman kaukaa henkilö­kunnan tiloista, sillä lapsiperheet pyritään sijoittamaan niiden läheisyyteen tai etuosaan. Monille tärkeintä istuinpaikassa on riittävä jalkatila. Tällöin parhaita ovat exit-rivien paikat, jotka ovat myös onnettomuuden sattuessa yleensä kaikkein turvallisimpia.

Koneen takimmainen istuinrivi on usein ikävä, koska ­selkänojaa ei saa käännettyä pitkälle alas. Ruokatarjoilukin aloitetaan yleensä koneen etuosasta, ja pitkillä lennoilla ruokavaihto­ehdot voivat vähetä takaosassa. Mutta takarivillä on yksi valtti: siinä ei voi kukaan takana istuva töniä selkään.

Valikoi paikkaa netissä

SeatGuru (seatguru.com) ja Seat­Expert (seatexpert.com) ovat eng­lanninkielisiä verkkopalveluita, joista löytää paikkakartan useimmista lentokonemalleista. Kun palveluun naputtelee joko lento­koneen mallin tai oman lentonsa numeron ja lähtöpäivä­määrän, istuinkartasta voi tutkia paikkojen etuja ja haittoja. Useimpien matkustajien mukavimpina pitämät paikat on merkitty erikseen, samoin ne paikat, joita moni haluaa välttää.

Sivustoilta löytyy myös vas­tauksia matkustajien kysymyksiin ja keskustelufoorumit.

Vältä ruuhka-aikoja

Istuinpaikkoja on valittavana enemmän, kun lentää ruuhka-ajan ulkopuolella. Nyrkkisääntönä voi todeta, että keskellä viikkoa on väljempää lentää kuin viikon­loppuna, ja yleensä päiväs­aikaan on vähemmän ruuhkaa kuin aamulla ja illalla.

Tee check-in ajoissa

Vaikka parhaista paikoista usein pyydetään lisämaksu, hyviä istuimia on yleensä runsaasti varattavissa lentoa ostet­taessa tai check-inin alkaessa. Kannattaa olla kärppänä valitsemassa paikkaa, kun lennolle kirjautuminen avautuu verkossa. Yleensä se tapahtuu vuorokautta tai paria ennen lähtöä. Monet yhtiöt ilmoittavat check-inistä tekstiviestillä tai ­sähköpostilla, jos on ottanut viesti­palvelun käyttöön.

Jos et saa toivomaasi ­paikkaa, varaa seuraavaksi mukavin ja koeta vaihtaa se jälkikäteen parhaaseen. Voit soittaa lento­yhtiön asiakaspalveluun tai tarkistaa vähän ennen matkan alkua, onko haluamasi paikka vapautunut.

Hymy ja huumori voivat auttaa

Lentokenttävirkailijat haluavat, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Kannattaa siis mennä juttelemaan, jos jokin istuin­paikassa mättää.

Valokuvaaja Ilkka Ärrälä kertoo menevänsä aina ajoissa kentälle. Hän on niin pitkä ja leveäharteinen, ettei pysty istumaan kuin lentokoneen exit-paikalla.

»Yleensä lähden virkailijan kanssa hyvällä liikkeelle, hymyilen ja kerron vitsejä. Melkein aina saan haluamani paikan. Parasta oli, kun Mauritiuksella virkailijat olivat jo jonosta nähneet, että tuossa on pitkä mies ja laittaneet valmiiksi exit-paikalle.»

Moni unelmoi ilmaisesta paikasta ykkösluokassa, sillä niin sanottua upgreidausta tapahtuu. Lentoyhtiöt tapaavat varata vuorot liian täyteen, koska osa matkustajista jää tulematta lennolle, ja economyluokan täyt­tyessä ­asiakkaita on siirrettävä bisnes­paikoille. Bisnesluokkaa ei kannata kinuta kenttä­virkailijalta. Sen voi joskus tilaisuuden tullen saada, varsinkin jos on siististi pukeutunut, ystävällinen ja vilauttaa tiskillä kanta-asiakaskorttiaan.

Liity kanta-asiakkaaksi

Useimmilla lentoyhtiöillä kanta-asiakasohjelmaan liittyminen on ilmaista, ja jo alkuvaiheessa kanta-asiakkuudesta on etua. Esimerkiksi Finnairilla kanta-asiakkaat voivat tallentaa asiakasprofiiliinsa paikkatoivomuksen.

»Luonnollisesti paikkatoiveet otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan», sanoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi.

Paljon lentävän voi olla hyvä suosia samaa allianssia. »SAS:n ja Star Alliancen Gold-jäsenet saavat varata paikkansa ennen muita turistiluokassa kaikilla Euroopan-lennoilla», kertoo SAS:n lehdistöpäällikkö Elizabeth Manzi.

Finnairin Gold- ja Platinum-asiakkaat voivat valita paikkansa maksutta jo varausvaiheessa. Muille matkustajille varaaminen on maksullista. 

Kommentoi »