Tuulilasi

Näkyykö lastutus huoltotestereillä?Näkyykö lastutus huoltotestereillä?

Lastutuksen tekeminen ei ole laitonta, mutta muutoskatsastus on tarpeen.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:                      

"Kysyin aiemmin lastutuksesta ja sen vaikutuksesta takuun voimassaoloon. Nämä lastuttajafirmat lupaavat sivuillaan, ettei ohjelmamuutos näy millään testereillä, eikä näin ollen vaikuta takuun voimassaoloon. Vähän epäilyttää kyllä tuo lupaus, pitäisi varmaan vaatia lastutusta ottaessaan tuo lupaus kirjallisena. Varmaankin lastutus jää tekemättä, jos asiakas esittää tuollaisia vaatimuksia.

Toinen mielenkiintoinen asia: Nämä yritykset poistavat mielellään dieselautoista hiukkassuodattimen (sisukset poistetaan ja kotelo hitsataan umpeen) ja ohjelmoivat auton siten, että hiukkassuodattimen poisto ei näy missään mittauksissa esim. katsastuksen aikana. Sivujen mukaan myös auton teho nousee. Helpottaa varmaan dieselautoilijan elämää, mutta on varmasti laiton viritys. Miten lienee mahdollista, ilmeisesti katsastuksessa ei mitata hiukkaspäästöjä, vaan ihan jotain muuta?

Toisaalta nyt on kirjoiteltu paljon näiden suorasuihkutteisten ns. downsizing moottoreiden hiukkaspäästöistä, jotka ovat aivan toista luokkaa kuin perinteisissä bensiinimoottoreissa. Näihinkin varmaan tulee, ainakin EU alueella pakollinen hiukkassuodatin jollakin aikaviiveellä. Eli onko nyt menty ojasta allikoon, kun kulutus on saatu alas ja hiilidioksidipäästöt pieniksi, mutta hiukkaspäästöt suuriksi?"

Tapio Ketonen vastaa:

"Lastutus on täysin laillinen toimenpide, mutta jos autossa on ahdin, auto pitää sen jälkeen hyväksyttää muutoskatsastuksessa. Ilman sitä se on lainvastainen, eikä sitä saa käyttää liikenteessä. Tämän valvominen katsastuksessa on ainakin toistaiseksi mahdotonta, mutta aika usein sitä on myös muutoskatsastaminen. Trafin ohjeet ja katsastusasemien käytännöt ovat tiukkoja, mutta periaatteessa jos lastuttajalla on esimerkiksi TÜV:n todistus siitä, että lastutuksen jälkeenkin ko. automalli täyttää vaatimukset, katsastuksen pitäisi onnistua.

Jos taas lastutus yritetään salata esimerkiksi takuutapauksen sattuessa takuun antajalta, siirrytään rikoslain petospykälien alaisuuteen. Hyvin helposti kyseisellä teolla pyritään saamaan huomattavaa taloudellista etua, ja siinä tapauksessa kyseessä on törkeä petos, josta rikoslaki tuntee rangaistuksena vain vankeuden.

Lastutuksen olemassaolo tulee ilmi viimeistään silloin, kun…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 28.1.2014