Tuulilasi

Näitä sveitsiläisyhtiön käsittämättömiä autoluomuksia tuskin olet koskaan nähnyt


Rinspeedin autoja harva on nähnyt itse, eikä nimikään ole kovin tuttu. Yhtiö on kuitenkin kehitellyt jo vuodesta 1991 erittäin eriskummallisia ja innovatiivisia autoja.
Kuvat Rinspeed

Sveitsiläisyritys ei pidä itseään autonvalmistajana vaan pikemminkin ideapajana. Yritys perustettiin jo 1979, mutta ensimmäinen konseptiauto saatiin valmiiksi 1991. Siitä asti yhtiö on esitellyt joka vuosi uuden konseptiauton Geneven autonäyttelyssä, lähiaikoina autoja on esitelty Las Vegasin näyttelyssä.

2017 siellä nähtiin yhtiön autonominen Oasis-konseptiauto. Ensi vuoden tammikuussa Las Vegasissa nähdään Snap-niminen täysautonominen mikrobussi, joka on varustettu 5G-verkolla, Bluetoothilla sekä tietokoneilla.

Katso kuvagalleriasta Frank M. Rinderknechtin johtaman Rinspeedin vuosien varrella kehittelemät uskomattomat konseptiluomukset.

1995 Rinspeed Roadster: Roadsteria valmistettiin hyvin pieni erä. Muotoilulla haettiin 1960-luvun klassisuutta, johon pyrittiin uudistamaan moderneja elementtejä ja futuristinen ulkonäkö. 1996 Rinspeed Yello Talbo: Tässäkin autossa pyrittiin yhdistämään nostalgiaa ja futuristisia elementtejä. Keltainen auto perustui Talbot-Lago 150 SS -malliin vuodelta 1938. 1999 Rinspeed X-Trem M.U.V: Tämäkin pick up oli kovin erikoinen malli, se tehtiin ikään kuin käyntikorttina konseptin, suunnittelun ja tulevaisuuden teknologioiden kilpailukykyisyydestä. Auto nimettiin M.U.V:ksi eli Multi Utility Vehicleksi. 2002 Rinspeed Presto: Tässä Roadsterissa oli keskelle sijoitettu sähkömoottori, sekä erikoinen mekaaninen ruuvi- ja muutterirunkojärjestelmä, jolla autoa voitiin venyttää 74,6 sentillä täyteen pituuteensa 3,74 metriin. Pitkittäiset elementit kulkevat matalalla kitkalla varustetuilla tarkkuusrullilla ja häviävät itsestään takaosan laatikkoon. Huolimatta sen muuttuvasta pituudesta insinöörit onnistuivat suunnittelemaan säädettävän Presto-lattian riittävän jäykäksi. Laajennusmekanismilla on myös itselukittuvat turvasalpa ajoturvallisuuden varmistamiskesi. 2005 Rinspeed Splash: Ultrakevyestä hiilikuitukomposiitista valmistettu urheiluauto valmistettiin hauskanpitoon. napinpainalluksella tavallinen urheiluauto muuntautui amfibiautoksi, joka kulkee niin maassa kuin vedessä. Monimutkaisen integroidun kantosiipisysteemin avulla Splash pystyi ”lentämään” noin 60 senttiä vedenpinnan yläpuolella. 2008 Rinspeed Squba: 30 vuotta sen jälkeen kun James Bondilla oli elokuvassa 007 rakastettuni auto, joka muuntautui vedessä sukellusveneeksi, kehitti Rinspeed Squban, joka oli ensimmäinen vedessä kulkeva auto. Squba saikin inspiraationsa juuri tuosta Bond-leffasta. Tässäkin autossa on sähkömoottorit. 2012 Rinspeed Dock+Go: Tämä pieni sähköinen kuljetusauto pystyy ajamaan 100 kilometriä sähköllä, yhtiö itse kuvaili sitä jokaisen pizzalähetin unelmaksi tai lomalaisen pieneksi kuljetusautoksi, jolla esimerkiksi hiihtovarusteet kulkevat kätevästi loma-asunnolta rinteeseen. Auton takaosan kuljetusboksi on lämpöeristetty. 2017 Rinspeed Oasis: Tämä autonominen ja sähköinen cityauto on tehty pieniin tiloihin, erikoisuutena läpinäkyvä runko sekä tuulilasin edessä oleva pieni puutarhasaareke. Tämäkin auto on visionääri Frank M Rinderknechtin luomus. Autossa on led-valaistus sisätiloissakin sekä Harmanin viimeisen päälle audiojärjestelmä. 2018 Rinspeed Snap: Snap on autonominen ja sähköinen mikrobussi, jossa on irrotettava kate. Sitä voi käyttää suojana vaikkapa leiriretkellä tai myyntikojuna. Lisävarusteena on älyrobotti, jonka voi ohjelmoida vaikkapa kantamaan matkatavaroita tai kauppakasseja.
Julkaistu: 8.12.2017