Mondo

Näitä reissukirjoja suosittelemme


Hyvä romaani tekee matkasta täydellisen. Valitsimme yhdeksän kiehtovaa ja mukaansatempaavaa kertomusta, jotka vievät eri puolille maailmaa.

Nokkelasti sommiteltu New York -jännäri

Päältä katsoen Nainen ikkunassa vaikuttaa kovin laskelmoidulta jännäriltä. On Hitchcockin Takaikkuna-elokuvan tapaan kotiinsa sulkeutunut päähenkilö, joka uskoo nähneensä ikkunastaan rikoksen. On käänteitä, joita on sommitellut nimimerkillä A. J. Finn kirjoittava kustannusammattilainen. Mutta lopputulos on oikeasti toimiva. Agorafobiasta kärsivä, viiniä lipittävä ja itseironinen päähenkilö Anna on uskottava, ja jännitystä maustavat elokuvaviittaukset sekä New York ympäristönä. Tasokasta viihdettä.

Ah, paluu Ferranten ihanaan Napoliin!

Elena Ferrante -huuma ei ota laantuakseen. Kirjailijan napolilaissarjasta tehtiin viime vuonna teatterisovitus Lontooseen, ja nyt ensimmäisestä kirjasta on tekeillä tv­sarja HBO:lle. Ferranten romaanisarjasta on suomennettu kolme osaa, joista viimeisin on keväällä ilmestynyt Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät. Se kuvaa päähenkilöiden, lapsuudenystävien Linan ja Elenan, elämää 1960- ja -70-lukujen Italiassa poliittisen kuohunnan ja feminismin aikakaudella. Sarjan viimeinen osa ilmestyy suomeksi syksyllä. Ferranten kirjat ovat lomalle täydellisiä, sillä niitä ei malta päästää käsistään.

Musliminaisen elämää Istanbulista Oxfordiin

Turkkilaisen nykykirjallisuuden tähden Elif Shafakin romaaneja luetaan ympäri maailman, ja tuorein suomennos Eevan kolme tytärtä jatkaa edellisten jäljillä. Shafak kuvaa taitavasti istanbulilaisen naisen Perin ajatuksia ja tämän nuoruuden vaiheita Oxfordissa. Kirja avaa lukijalle modernien musliminaisten elämää idän ja lännen kulttuurien, uskontojen ja politiikan keskellä. Fiksu, elävästi kirjoitettu lukuromaani.

Maailman äärissä Saint Helenalla

Jos haluat matkustaa syrjäisille seuduille kirjan parissa, Olli Jalosen uusi romaani Taivaanpallo vie keskellä Atlanttia sijaitsevalle pienelle Saint Helenalle.

1600-luvun loppuun sijoittuva romaani kertoo tähtitieteilijän nuoren oppipojan tarinan, joka kulkee syrjäiseltä Saint Helenalta kauppalaivan mukana Lontooseen. Eletään valistuksen ajan aattoa, ja tiede haastaa kirkon oppeja. Jalosen kirja tarjoaakin paitsi seikkailun, myös ikkunan aikakauden eurooppalaiseen maailmankuvaan ja ajatteluun.

Kun olet menossa Yhdysvaltoihin

Ghanalaisen Yaa Gyasin romaani Matkalla kotiin koukuttaa ensimmäisistä sivuista lähtien. Se kertoo kahden Ghanassa syntyneen sisaren tarinan, joka alkaa 1700-luvun Kultarannikolta, Länsi-Afrikasta. Siskoista toinen myydään orjaksi Yhdysvaltoihin ja toinen jää orjakauppaa hoitavan valkoisen kuvernöörin vaimoksi. Kirja seuraa siskosten ja heidän jälkeläistensä elämää läpi vuosisatojen maailman eri laidoilla. Samalla se käy läpi Yhdysvaltojen mustan väestön historiaa plantaaseilta vapautukseen, rotuerottelun vuosikymmeniin ja Harlemin jazzklubeille. Jos olet lähdössä Yhdysvaltoihin, nappaa tämä kirja mukaan!

Kiehtova kalareissu Lofooteilla

Jäähai on Atlantin pohjois­osissa elävä hailaji, joka voi elää jopa 400-vuotiaaksi. Harva on sitä nähnyt tai maistanut: ryöppäämätön jäähain liha on myrkyllistä ja sen syömisen sanotaan aiheuttavan hallusinaatioita eli niin sanotun ”haihumalan”.

Norjalaisen toimittaja-kirjailija Morten A. Strøksnesin Meri­kirja kertoo, kuinka Strøksnes ja hänen ystävänsä Hugo yrittävät pyydystää jäähaita Lofooteilla. Se ei ole pelkkä 300-sivuinen kalajuttu, vaan viihdyttävä yhdistelmä seikkailuromaania ja tietokirjaa.

Tarinan ohessa Strøksnes kertoo kiehtovia anekdootteja merten elämästä. Lukija saa tietää, kuinka syvälle kaskelotti voi sukeltaa (3 000 metriin) ja miksi Norjassa on halveksuttu makrillia (sen luultiin syövän hukkuneita, koska kalan selkä­kuvio muistuttaa luurankoa).

Mikäli lomailet meren rannalla, tämä teos on nappivalinta.

Hidasta englantilaisen klassikon äärellä

Jos olet brittiläisen herrasmieskulttuurin ystävä, Downton Abbey -fani tai vain erinomaisen kirjallisuuden rakastaja, pakkaa kesälomareissulle mukaan Kazuo Ishiguron klassikko Pitkän päivän ilta. Yksi tuoreen Nobel-voittajan pää­teoksista käsittelee brittiläisen hovimestarin irtiottoa, ensimmäistä omaa matkaa autoillen halki Länsi-Englannin. Vapaus saa hovimestarin näkemään palvelukseen tunnollisesti käyttämänsä elämän, isäntänsä ja koko Englannin uudessa valossa. Ishiguron mestarillinen ja hiljaisen humoristinen kerronta etenee juuri sopivan verkkaisesti hitaaseen lomailuun.

Sukellus Korean ja Japanin historiaan

The New York Times ­valitsi amerikankorealaisen Min Jin Leen kirjan Pachinko viime vuoden kymmenen parhaimman romaanin joukkoon, ja se on ollut Yhdysvalloissa bestseller. Koskettava teos kertoo korealaisen suvun elämästä neljän sukupolven ajalta vuodesta 1910 vuoteen 1989. Tarina alkaa Japanin miehittämästä Koreasta ja jatkuu yli maailman­sodan sekä Koreoiden jakautumisen. Perhe päätyy pakolaisina Japaniin, missä heitä pidetään toisen luokan kansalaisina. Selviytymistarinan lisäksi kirja avaa alueen historiaa. Teosta ei ole vielä suomennettu.

Taidehistorioitsijan taianomainen Budapest

Tamperelaisen kirjailija-toimittajan Saara Henrikssonin romaani Syyskuun jumalat on sopivasti mystinen kulttuuriseikkailu Budapestissa. Yhdysvalloista Unkariin tulleen päähenkilön, taidehistorioitsija Paulin, kautta Henriksson kuvaa kaupunkia ja koko yhteiskuntaa ulkopuolisen silmin. Henkevään ja puheliaaseen romaaniin tuo rosoa myös se, että sen Budapest tuntuu paikoin lähes elävältä, arvaamattomasti käyttäytyvältä henkilöltä.

Julkaistu: 31.8.2018