Näitä poliitikkoja poliitikkokin arvostaa!
Puheenaiheet
Näitä poliitikkoja poliitikkokin arvostaa!
Pystyykö poliitikko kehumaan toista poliitikkoa? Totta kai pystyy. Entä mahtavatko kehujen kohteet olla samoja vai eri henkilöitä, joita kansa arvostaa? Katsotaanpa.
Julkaistu 5.3.2015
Apu

Apu kysyi kansanedustajilta, keiden kollegojensa työtä he ovat arvostaneet eniten kuluneen vaalikauden ylä- ja alamäissä. Reilu kolmannes eduskunnasta – 79 kansanedustajaa – kertoi.

Asiaa kysyttiin tammi–helmikuun vaihteessa sähköpostitse. Kansanedustajia pyydettiin antamaan kolme nimeä: eniten arvostamansa edustajan nimen omasta eduskuntaryhmästä ja jostakin toisesta eduskuntaryhmästä sekä eniten arvostamansa ministerin nimen. Eri ryhmistä saadut ”äänet” laskettiin reippaasti yhteen.

TULOS OLI samalla uskottava ja mielenkiintoinen. Tosin kun aikaa eduskuntavaaleihin on enää kuutisen viikkoa, olisi sinisilmäistä uskoa, ettei kuume olisi yhtään vaikuttanut tuloksiin. Eniten se huokui keskustan eduskuntaryhmästä: sisäinen tsemppi nosti puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän ”edustajasarjan” kärkeen.  Sipilä oli profeetta omalla maallaan, eikä saanut mainintoja muista ryhmistä.

Keskustalaiset perustelivat Sipilän nimeämistä niin, että tämä ”on saanut porukan puhaltamaan yhteen hiileen”, ”hakenut ongelmien sijasta ratkaisuja”, ”tuonut uusia ajatuksia, näkemyksiä ja vaihtoehtoja poliittiseen toimintaan”. Sipilän oli huomattu myös kuuntelevan.

Hopean jakavat eduskunnan jättävä ja jo Suomen Sydänliiton pääsihteeriksi valittu Tuija Brax (vihr) ja esittelyjä tuskin kaipaava talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk). Omiltaan Brax ei mainintoja saanut, mutta sai niitä keskustasta (melkein puolet), kokoomuksesta, Sdp:stä ja perussuomalaisilta. Pekkarinen sai eniten tukea kokoomuksesta,  mutta myös perussuomalaisilta, omiltaan keskustasta ja Rkp:stä.

Brax sai kiitosta ”taitavana ja tasapuolisena” tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana. Hänen katsottiin nostaneen koko valiokunnan työn arvostusta tarttumalla tärkeisiin kysymyksin. ”Omaa laajan näkemyksen asioista”, kiitettiin.

Pekkarisen yleistietämystä kehuttiin ”loistavaksi”, miestä ”oivalliseksi puhujaksi” ja ”periksi antamattomaksi”. Kyky hallita laajoja kokonaisuuksia noteerattiin. Pekkarinen sai lisämaininnan: ”erityisen innostunut”.

Kyselyn yllättävin nimi sijoittui jaetulle neljännelle sijalle: piskuisen vasenryhmän lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi. Häneen liitettiin mainesanoja kuten ”ahkera” ja ”asiallisen tiukka” ja ”terävä”. Neljä mainintaa kuudesta Mustajärvi sai perussuomalaisilta. Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho erotettiin Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä 30. kesäkuuta 2011, koska nämä äänestivät epäluottamusta Kataisen hallitukselle, jossa omakin puolue istui.

Mustajärven lailla kuusi mainintaa saivat työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd) sekä ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriisialueilla toimiva Pekka Haavisto (vihr).

Kuten näkyy, kärjen lista ei ole mikään noviisisarja – ellei satu olemaan keskustan puheenjohtaja ja vahva pääministeriehdokas. Pekkarisella on takanaan yhdeksän vaalikautta, Braxilla ja Filatovilla viisi, Haavistolla ja Mustajärvellä kolme.

MINISTERISARJAN kolmen kärjessä – kaukana muista – olivat Suomen nyt pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), eurooppalaiseen pankkimaailmaan siirtyvä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd). Tuomioja sai 16 mainintaa, Vapaavuori 13 ja Ihalainen 12.

Trion kokoonpano ei ollut yllätys, mutta se oli, että yksikään sosiaalidemokraatti ei Tuomiojaa maininnut. Tuomioja sai kyselyssä kannatuksensa pääosin keskustasta. Sen tuki Tuomiojalle – samalla pääministeriä vastaan – tuli tosin jo selväksi taannoisessa sanailussa Venäjän pakotteista. Kyselyssä sdp:läiset tukivat eniten ministereistä Ihalaista. Vapaavuori sai tukensa enimmäkseen kokoomuksesta.

Keskustalaiset olivat kyselyssä sulaa vahaa Tuomiojan edessä: ”Tämä aika vaatii osaavan ja hötkyilemättömän ulkoministerin”, perusteltiin. ”Alan huippuammattilainen”, Tuomiojaa kuvailtiin. ”Pitänyt myös oppositioon yhteyttä”, kiiteltiin.

Vapaavuoren ministeritoimintaa kuvailtiin näin: ”aikaansaaja”, ”vakuuttavasti Suomen etu edellä”, ”pelasti telakkateollisuuden hiljaa tekemällä ja vähemmän puhumalla”.

Ihalainen sai puolestaan kehuja, koska ”tekee eikä meinaa”, ”on ollut hallituksen tuki ja maltillinen selkäranka” ja ”näyttää mallia yhteiskuntavaikuttamisen moniosaamisesta”.

PARI MUUTAKIN nimeä kiinnostavat varmasti. Ministerisarjassa pääministeri Alexander Stubb (kok) sai viisi mainintaa, yhtä monta kuin liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) sekä sisäministeri Päivi Räsänen (kd). Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sai kaksi ääntä – aivan kuten edeltäjänsä Jutta Urpilainenkin (sd). Urpilainen tosin sai lisäksi kolme mainintaa kansanedustajana. Oppositiojohtaja Timo Soini ylsi viiteen mainintaan kansanedustajana, samoin eduskunnan toistamiseen jättävä Osmo Soininvaara (vihr). Kokoomuksen edustajasarjan vei nimiinsä niukasti neljän maininnan voimin kokoomuksen ikiliikkuja Ben Zyskowicz.

Yhteensä 77 poliitikkoa eduskunnan 200:sta mainittiin kyselyssä vähintään yhden kerran. Heistä naisia oli 25.

Arvostetuimmat kansanedustajat

Juha Sipilä (kesk) 12

Tuija Brax (vihr) 9

Mauri Pekkarinen (kesk) 9

Tarja Filatov (sd) 6

Pekka Haavisto (vihr) 6

Markus Mustajärvi (vasr) 6

Kansanedustajista 77 mainittiin vähintään yhden kerran.

*mainintojen lukumäärä

Arvostetuimmat ministerit

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) 16

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) 13

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) 12

Liikenne- ja kuntaministeriPaula Risikko (kok) 5

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) 5

Pääministeri Alexander Stubb (kok) 5

Ministereistä (nykyisistä ja vaalikauden entisistä) 17 mainittiin vähintään yhden kerran.

teksti Eija Kallioniemi

Kommentoi »