Tuulilasi

Näitä autoja on myyty jo yli miljoona kappaletta – ja tahti vain kiihtyy


Pistokkeesta ladattavat autot, kuten täyssähköautot ja pistokehybridit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Ne ovatkin rikkoneet tärkeän merkkipaalun, sillä kyseisiä autoja on myyty maailmanlaajuisesti nyt miljoona kappaletta.
Teksti Max Lange
Kuvat Nissan

Nyt saavutettuun miljoonaan kuuluvat tieliikenteesen hyväksytyt henkilöautot, jotka ovat joko täyssähköisiä tai ne ovat hybridejä, joita voi myös ladata. Ensimmäiset ladattavat autot tulivat jo viime vuosikymmenellä, mutta todellisuudessa niiden myynti starttasi vuonna 2010.

Merkittävintä rajapyykin rikkomisessa on se, että ensimmäisen 500 000 saavuttamiseen meni neljä ja puoli vuotta. Viimeiset 500 000 autoa myytiinkiin sitten vain reilussa vuodessa. Tulevaisuutta ajatellen tahti näyttää samanlaiselta, kertoo HybridCars.

Summasta 62 prosenttia on täyssähköautoja ja pistokehybridejä 38 prosenttia. Ladattavien autojen nousun merkittävyyttä korostaa myös, se että ne saavuttivan miljoonan rajapyykin paljon nopeammin kuin tavalliset hybridit.

Myydyimpiä autoja ennätyskategoriassa ovat Nissan Leaf (200 000), Chevrolet Volt (100 000) ja Tesla Model S (85 000). Suurimpana maana on Yhdysvallat, jossa on myyty noin kolmannes kaikista ladattavista autoista. Tilaston erikoisuutena on sijalla neljä oleva Norja, jossa on myyty noin 66 000 ladattavaa autoa.

Koska pistokehybridien ja sähköautojen tarjonta tulee lähiaikoina parantumaan kaikilla merkeillä, on odotettavissa, että näiden myynti jatkaa voimakasta kasvuaan myös tulevaisuudessa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 21.9.2015