Näitä arkkitehtuurikohteita Lauri Ylönen suosittelee Los Angelesissa vieraileville
Matkailu
Näitä arkkitehtuurikohteita Lauri Ylönen suosittelee Los Angelesissa vieraileville
Laurin talot -ohjelmassa suunnittelemiaan taloja esitellyt Lauri Ylönen arvostaa arkkitehtuuria myös Yhdysvalloissa.
Julkaistu 10.11.2017
Apu

Laurin talot -ohjelmassa suunnittelemiaan taloja esitellyt Lauri Ylönen arvostaa arkkitehtuuria myös Yhdysvalloissa.

– Kun minulle tulee Yhdysvaltoihin vieraita, vien heidät aina ensimmäiseksi Getty Centeriin, Ylönen kertoo.

Getty Center tuntuu taivaallisen rauhan tyyssijalta suurkaupunki Los Angelesin kuhinan yläpuolella. Vierailijat joutuvat jättämään autonsa muutaman kilometrin päähän, ja museoalueelle saavutaan rinnettä kapuavalla junalla. 

Maisemat ovat jo matkalla huikaisevia. Kahdeksankaistainen valtatie 405 jää humisemaan alas, ja ylhäällä odottaa arkkitehtuurin, taiteen ja puutarhanhoidon keidas, josta näkee kauas, meren rantaviivaa ainakin kymmeniä kilometrejä.

Toinen museokohde, joka on kolahtanut Ylöselle, liittyy Case Study House Programiin. 1940- ja 1950-luvulla Kaliforniassa haluttiin rakentaa edullisia, mutta arkkitehtonisesti kunnianhimoisia, selkeitä taloja. Niitä näkee nyt museoituina Hollywood Hillsillä Los Angelesissa. Ne ovat modernin arkkitehtuurin ihailtuja luomuksia, joiden ideoita jäljittelevät muutkin kuin Ylönen.

Kun Lauri Ylönen ja kiinteistönvälittäjä Kimmo Ojanen aikoinaan tapasivat ja tutustuivat, syntyi Alvardag-yhtiö, joka oli hyvin esillä myös Laurin talot -ohjelmassa. Yksinkertaistaen yhtiö toimii näin: Ylönen suunnittelee, Ojanen myy ja muut työntekijät ovat muun muassa arkkitehteja, jotka vievät eteenpäin Ylösen ideoita.

Ylönen on suunnitellut 38 asunnon Kattivaara-asuinalueen ”idylliseen Porvooseen”. Talot ovat perheille suunniteltuja luhtitaloja. Porvoon Kattivaaran lisäksi firma on suunnitellut asuinalueen Tuusulaan. Sen rakentaminen alkanee, kun alueelle saadaan kunnallistekniikka. 

Sekä Porvoossa ja Tuusulassa alueet erottuvat muista: Tuusulassa Ylönen ja kumppanit ovat vieneet mahdollisimman pitkälle niin sanotut älytoiminnot. Porvoon talot toteutetaan kustannustehokkaasti moduulituotantona. Se tarkoittaa sitä, että talot rakennetaan jo talotehtaalla mahdollisimman valmiiksi ja toimitetaan keittiökoneet paikoillaan suoraan kohteeseen. Tehokkaan rakentamisen tarkoitus on heijastua hankintahintoihin asiakkaille saakka.

Ylönen toteuttaa hankkeissa omaa versiotaan Yhdysvalloissa ihailemastaan Case Study House Programista.

Teksti: Pasi Kostiainen

Kommentoi »