Apu

Naisten hiihtohopea oli voittoNaisten hiihtohopea oli voitto

Suomen naisten hiihtojoukkue tappeli loppuun asti jopa voitosta 4 x 5 kilometrin viestissä olympialaduilla. Mutta näin voitokasta hopeaporukkaa ei ole nähty hetkeen.
Teksti Susanna Luikku
Kuvat All Over Press

Joskus pitää ymmärtää päästää irti, että jotain parempaa voi tapahtua. Ainakin hetkeksi.

Aino-Kaisa Saarinen kertoi Avulle viime syksynä, että loppuun palamisen tunne oli lähellä. Muodikas ilmaisu pitää näinä päivinä helposti sisällään lähes mitä tahansa normaalista väsymyksestä ja vastoinkäymisestä kliiniseen sairaalahoitoa vaativaan masennukseen, mutta huippu-urheilijan kohdalla käytetään toisenlaista asteikkoa.

Silti: loputon ruuvin kiristäminen ei tuo aina onnea edes kestävyysurheilussa. Suomessa ihaillaan yhä oksentelevia ylämäkijuoksijoita, vaikka harjoituksen pitäisi olla valmistava tekijä eikä päämäärä.

Saarisen, 35, olemuksessa oli paljon samaa kuin joukkueurheilijassa, kun hän selitti Suomen naisten hopeahiihtoa.

- Ajattelin, että nyt pitää rauhoittaa muita ja tuoda sitä kokemusta. Tuollaisia kisoja ei tule montaa elämässä, Saarinen viittasi dramaattiseen kisaan.

Tämän jälkeen toivottavasti loppuu myös jatkuva suomalainen vatvominen urheilijoiden yleensä ja erityisesti naisurheilijoiden iästä. Kestävyysurheilussa vain ani harvat ovat parhaimmillaan parikymppisinä, eikä pitkään jatkuvaa uraa pidetä syvemmissä urheilukulttuureissa haittana vaan voimavarana.

Ehkä kovin jälkipyykki käydään silti Norjassa. Naisten hiihdon mahtihallitsija putosi mitalitaistosta, ja vasta viimeisellä 150 metrillä ratkottiin mitalistien järjestys. Joukkue, jossa on totuttu voittamaan lähes joka naisten viestikisa näytöstyyliin, ei välttämättä ole kovin hyvä käsittelemään tilannetta, jossa muut yksinkertaisesti karkaavat.

Syylliseksi saatiin voitelu, mutta hiihtäjien tunteita väheksymättä tarina alkoi saada jo tuoreeltaan suhteettomia piirteitä.

Hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Knut Nystad oli norjalaismedian edessä kuin sotasyyllinen ja lähti itse testaamaan suksia ladulle.

- Olen pettynyt ja pyydän anteeksi tytöiltä. Elämä kuitenkin jatkuu, Nystad sanoi.

- Mutta onhan tämä ihan perseestä. Meillä on aiemmin ollut sukset hyvässä kunnossa. Surkea tilanne.

Julkaistu: 15.2.2014