Apu

Hyvää naistenpäivää! – Naisjohtajia on Suomessa enemmän kuin koskaan – Miksi työt jakaantuvat yhä sukupuolittain?

Hyvää naistenpäivää! – Naisjohtajia on Suomessa enemmän kuin koskaan – Miksi työt jakaantuvat yhä sukupuolittain?
YK:n julistamaa naistenpäivää vietetään maanantaina 8. maaliskuuta. Naistenpäivän alkujuuret ovat kansainvälisessä työväenliikkeessä, jossa päätettiin naistenpäivän vietosta jo 1900-luvun alusta.
Julkaistu: 8.3.2021

Suomen hallinnossa, yrityksissä ja ja järjestöissä on nyt enemmän naisjohtajia kuin koskaan aiemmin. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan viime viikolla päivitetyn Lasikattomittarin mukaan johtajista naisia oli vuonna 2019 noin 37 prosenttia eli reilu kolmannes. Uutinen tuli sopivasti naistenpäivän alla. Maanantaina vietettävän kansainvälisen naistenpäivän teema on tänä vuonna juuri naisten johtajuus.

Evan mukaan tasa-arvon voidaan arvioida toteutuvan, jos toisen sukupuolen edustus on 40–60 prosentin välillä. Ruotsissa 40 prosentin rajapyykki ohitettiin toissa vuonna. Siellä 42 prosenttia johtajista oli naisia.

Kovin suuria muutoksia naisjohtajien osuudessa ei Suomessa ole viime vuosikymmenellä tapahtunut. Esimerkiksi vuonna 2010 johtajista oli naisia 34 prosenttia. Eva toteaakin, ettei nainen vaativassa johtotehtävässä olekaan ollut ihmettelyn aihe enää pitkään aikaan.

Tilanne oli toinen vuosituhannen vaihteessa, jolloin nainen suuren pörssiyhtiön johdossa oli harvinaisuus. Muutos viime vuosikymmeninä on siis ollut suuri.

Sukupuolijako syntyy jo koulutusvaiheessa

Myös pörssiyritysten hallituksissa on koko ajan enemmän naisia. Norjassa ja Islannissa naisten osuus hallituksissa on ollut Suomea ja Ruotsia korkeampi vuosia. Tämä johtuu siitä, että Norja ja Islanti ottivat vuosia sitten käyttöön vähintään 40 prosentin naiskiintiön pörssiyhtiöiden hallituksessa.

Suomessakin naisia alkoi tulla hallituksiin enemmän, kun pörssiyrityksiltä edellytettiin joko tasa-arvosuositusta tai selitystä, miksi tällainen suositus puuttuu.

Työmarkkinat ovat edelleen hyvin jakautuneet sukupuolten mukaan. Sukupuolijako syntyy jo koulutuksessa. Lukiossa tytöt valitsevat pitkän matematiikan poikia harvemmin. Insinööritieteet on hyvin miehinen ala, hoiva-ala taas naisvaltainen.

Naistenpäivän alkujuuret ovat kansainvälisessä työväenliikkeessä, jossa päätettiin naistenpäivän vietosta jo 1900-luvun alusta. Nykyisenkaltaiseksi merkkipäiväksi se alkoi kehittyä, kun YK julisti 8. maaliskuuta naistenpäiväksi vuonna 1975.

Päivitetty 8.3. – 3.3.2021

Kommentoi »