Nairobi yllättää kulttuurillaan ja luontokohteillaan: kerromme vinkit Afrikan-matkailun suureen keskukseen
Matkalla Keniassa
Nairobi yllättää kulttuurillaan ja luontokohteillaan: kerromme vinkit Afrikan-matkailun suureen keskukseen
Kenian pääkaupunki on hyvä lähtöpiste safareille ja Itä-Afrikan kierrokselle, mutta se on mainio kohde itsessään. Nauti miljoonakaupungin vilskeestä, tutustu luontoon, käy kiinnostavissa museoissa ja herkuttele ravintoloissa.

Tutustu luontokohteisiin

Kuka voi vastustaa pikku­norsuja? Ei kukaan. Sheldrick Wildlife Trust -säätiön pyörittämässä orpojen norsujen hoitokodissa (KWS Central Workshop Gate, Off Magadi rd) kovettuneinkin sydän sulaa, kun näkee hoitajien ruokkivan eläimiä isoilla tutti­pulloilla. Tänne otetaan rajoitetusti kävijöitä, joten varaa vierailu etu­käteen (sheldrickwildlifetrust.org).

Lyhyen matkan päässä norsuista voi tutustua uhanalaisiin rothschildinkirahveihin. African Fund for Endangered Wild­lifen kirahvikeskus (Duma Road) perustettiin suojelemaan kyseistä lajia. Täällä voi oppia kirahveista ja niiden eteen tehtävästä työstä. Kävijä pääsee myös ruokkimaan pitkäkauloja. Henkilökunta antaa sinulle tätä varten pellettejä ja ohjaa vierestä.

Karura-­metsässä (käänny pääportille Limuru Roadilta) voit vaihtaa lenkkarit jalkaan ja tutustua itse metsään sekä alueella sijaitsevaan vesiputoukseen merkittyjä polkuja pitkin. Täälläkin voi törmätä eläimiin, kuten apinoihin. Lenkin kruunaa kahvihetki The River Caféssa.

Nairobin kansallis­puistossa kaupungin silhuetti nousee horisontissa.

Yövy tyylillä

Karenin kaupunginosassa asui aikoinaan tanskalaiskirjailija Karen Blixen. Nykyään alue on vauraan väen kotipaikka, jossa sijaitsee tyylikäs seitsemän huoneen Karen Gables -hotelli (76 Mbagathi Ridge). Rakennus valmistui alun perin hollantilaisen maanviljelijän taloksi. Nyt vieraat voivat nauttia kodista uima-altaineen ja puutarhoineen.

Keskustassa majoittuva on lähellä ravintoloita, kauppoja ja kulttuuri­kohteita. Ibis Styles Nairobi Westlandsin (Rhapta Road) houkutuksiin lukeutuu kattoterassi, josta voi tutkia kaupunkia yläilmoista ja siemailla drinkkejä (2 hh alkaen noin 70 euroa). Toinen saman hintaluokan yöpaikka keskustassa on ACK Guest House (Bishop’s Road).

Nairobin kansallispuiston tuntumassa sijaitsee The Emakoko -luksus­majoitus (Uhuru Gardens), jossa voi joskus herätä leijonan karjaisuun. Ylimmistä huoneista näkyy savannille, ja akaasiapuissa kiipeilee kuulemma silloin tällöin leopardi. Sisustus on hillityn ylellinen ja ruoka maistuvaa. Safaripäivän päätteeksi voi vielä pulahtaa uima-altaaseen (2 hh tätä kirjoitettaessa noin 1 300 euroa, sisältäen kaksi safari­ajelua, ruuat ja juomat).

Herkuttele afrikkalaisittain

Kenian epävirallinen kansallisruoka on nyama choma eli grillattu vuohi tai nauta. Sitä syödään esi­merkiksi maissipuurosta tehdyn ugalin, chapati-­leivän tai kachumbarin eli tomaatti-sipuli­salaatin kanssa. Hyvä vaihtoehto nyama choman maisteluun on esimerkiksi Roadhouse Grill (Denis Pritt Road).

Modernia afrikkalaista ruokaa tarjoaa trendikkäästi sisustettu Nyama Mama Delta Towerin vieressä. Ja jos nälkä yllättää kaupungilla, katujen varsilta voi ostaa välipalaksi vaikkapa madazeja, jotka ovat erään­laisia donitseja.

Nairobissa on iso ulkomaalais­yhteisö, ja kansainvälinen ravintola­tarjonta ulottuu japanilais-­perulaisesta nikkei-­ruuasta gourmet-­hampurilaisiin. Etelä­amerikkalainen Cultiva (Pofu Road) viljelee itse monia raaka-­aineita ja saa loistavia arvosteluja. Intialaista ruokaa taas tarjoilevat Chow­paty-kasvisravintolat (mm. Diamond Plaza). Ranskalaisessa Chez Soniassa (68 Peponi Road) voi nauttia viiniä, juustoja ja leikkeleitä, joskus live­musiikin saattelemana.

Nairobi on yli neljän miljoonan asukkaan kansain­välinen metropoli pilven­piirtäjineen.

Shoppaile käsitöitä

Spinners Web (1.3A Kitisuru Road) mainostaa itseään Kenian isoimpana taide- ja käsityökauppana. Satojen käsityöläisten tuotteita myyvästä liikkeestä on vaikea lähteä tyhjin käsin. Hyviä tuliaisia ovat korut, lelut, punaiset maasai-viltit sekä käsinpunotut korit ja laukut. Ruokapuolelta löytyy kenialaista teetä ja kahvia. Myös Langata Link (Langata South Road) edustaa monia paikallisia käsityöläisiä ja merkkejä.

Kazuri Beads (Mbagathi Ridge ja muitakin liikkeitä) työllistää pääasiassa yksin­huoltajanaisia, jotka tekevät keraamisia korujaan paikan päällä. Käsintehtyjä pronssiveistoksia Afrikan villieläimistä voi puolestaan ostaa Matbronze-­galleriasta (2 Kifaru Lane).

Safarille suurkaupungissa

Kenia tunnetaan safarikohteistaan. Yksi niistä on aivan pääkaupungin vieressä sijaitseva Nairobin kansallispuisto, jonka pinta-ala on 117 neliökilometriä. Pääsymaksu on noin 35-50 euroa. Helpointa on hankkia safariajelu, jolloin kuski voi noutaa sinut hotellista. Safarilla ei koskaan tiedä, mitä eläimiä kohtaa. Onnekas voi nähdä leijonia, sarvi­kuonoja, puhveleita, leopardeja, seeproja ja kirahveja sekä satoja eri lintuja. Puistoon kannattaa tulla aikaisin aamulla, kun eläimet ovat aktiivisia. Portit avataan aamukuudelta ja suljetaan ilta­kuudelta. Jos olet omatoimiretkellä, ota eväät ja nauti ne merkityllä piknikpaikalla. Puistossa on myös majoitusta.

One Off -galleriassa voi nähdä itäafrikkalaista taidetta kauniissa ympäristössä. (Kuva Annie Mather / One Off)

3 mainiota museokohdetta

Nairobi National Museum

Kenian historiaan voi tutustua kansallismuseossa, aivan keskustan tuntumassa (Kipande Road). Paikka on auki vuoden jokaisena päivänä ja Kenian kulttuuria esitellään monipuolisesti. Tutuksi tulee myös eläimistö, esimerkiksi lintunäyttelyn myötä.

Karen Blixenin koti

Tanskalaiskirjailijan museoitu talo (Karen Road) on monille tuttu Minun Afrikkani -elokuvasta. Opastetulla kierroksella paikka herää henkiin ja opit 1900-luvun alun siirtomaa-ajasta Ngong-kukkuloiden juurella.

One Off -galleria

Ihaile kenialaisten ja itäafrikkalaisten taiteilijoiden teoksia tässä vehreässä ympäristössä sijaitsevassa galleriassa (16 Rosslyn Lone Tree Estate). One Offin sisätiloissa on vaihtuva taidenäyttely ja ulkona veistospuisto.

Kommentoi »