Tuulilasi

Näin Valtteri Bottaksen F1-talli auttaa pitämään ruokakauppojen lämpötilat miellyttävinä

Näin Valtteri Bottaksen F1-talli auttaa pitämään ruokakauppojen lämpötilat miellyttävinä
Williamsin Advanced Engineering -osasto on ollut kehittämässä yhdessä Aerofoil Energy -nimisen yrityksen kanssa ruokakauppojen jääkaappia, joka ei päästä kylmää ilmaa yleisiin tiloihin.

Usein puhutaan siitä, kuinka Formula 1:ssä kehitetyt innovaatiot valuvat hiljalleen tavallisiin autoihin. Harvoin kuitenkaan tulee vastaan tilannetta, jossa F1-teknologia auttaisi ruokakauppoja.

Valtteri Bottaksen kilpatalliin kuuluva Advanced Engineering -osasto on erikoistunut muuntamaan F1-teknologiaa kuluttajakäyttöön. Uuden keksinnön ideana on hallita ruokakauppojen avoimien jääkaappien ilmankiertoa niin, että yleisiin tiloihin ei pääsisi ylimääräistä kylmää ilmaa.

F1-tallit ovat mestareita hallitsemaan ilman kulkua erilaisilla pinnoilla. Uusi laite hyödyntää näitä oppeja ja ohjaa ilmaa hyllytasojen välissä takaisin jääkaapin sisälle, jolloin kylmä ilma ei karkaa ulos.

Keksintö tuo mukanaan lukuisia etuja. Sen lisäksi, että jääkaapit eivät turhaan viilennä ruokakaupan sisäilmaa, myös energian kulutus vähene roimasti.

Jääkaappi ei tarvitse yhtä paljon energiaa tuottaakseen tarpeeksi kylmän lämpötilan elintarvikkeille, ja ruokakaupan tilojen lämmitykseen kuluu aiempaa vähemmän energiaa.

Brittiläinen ruokakauppaketju Sainsbury on koekäyttänyt kyseisiä jääkaappeja ja huomannut jopa 30 prosentin säästöt energian kulutuksessa. Ehkä suomalaisetkin ruokakaupat saattavat innostua F1-teknologiasta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 27.4.2015
Kommentoi »