Tuulilasi

Näin toimit, kun rengas puhkeaa tien päällä

Näin toimit, kun rengas puhkeaa tien päällä
Jos auton rengas puhkeaa, keskity pitämään auto suorassa. Voit ehkäistä rengasrikkoa huolehtimalla renkaiden kunnosta ja ilmanpaineesta.
Julkaistu: 23.5.2018

Rengasrikko saa usein auton ohjauksen puoltamaan voimakkaasti. Pysy rauhallisena ja keskity pitämään auto suorassa – suuntaa katse kauas eteen, hidasta nopeutta ja etsi sopiva turvallinen pysähtymispaikka. Bussipysäkki sopii hyvin hätäpysähtymispaikaksi.

Näytä ajoissa vilkkua ja väläytä tarvittaessa jarruvaloa merkiksi takaa tuleville. Muista seurata takaa tulevaa liikennettä ennen kuin nouset autosta. Renkaiden rikkoutuminen itsessään ei yleensä ole vaarallista. Jos auton jättää tienvarrelle, voi varsinkin pimeällä kuitenkin syntyä vaaratilanteita.

Pue päällesi heijastinliivi ja vie sen jälkeen varoituskolmio tarpeeksi kauas autosta merkiksi muille autoilijoille.

Aloita vasta tämän jälkeen renkaanvaihto. Jos vaihto-operaatio tuntuu haastavalta, voit soittaa Autoliiton tiepalveluun ja tilata hinausauton.

Uusissa autoissa ei ole välttämättä enää lainkaan vararengasta vaan paikkauspullo. Paikkauspullolla saadaan puhjenneeseen renkaaseen pikapaikka sekä sen verran paineilmaa, että renkaalla pystyy jatkamaan matkaa seuraavalle huoltamolle.

Autossa saattaa olla normaalin lisärenkaan sijaan pienempi, kapeampi tilapäinen vararengas. Kapealla vararenkaalla ei voi ajaa normaalia maantie- tai moottoritienopeutta vaan renkaaseen on merkitty maksiminopeudeksi tyypillisesti 60 tai 80 km/tunnissa.

Tilapäisellä vararenkaalla tai paikkauspullon avulla korjatulla renkaalla on tarkoitus ajaa vain lähimpään korjaamoon, jossa rengas korjataan tai vaihdetaan kokonaan uuteen.

Tarkista nämä:

- Varmista, että sinulla on kyydissä varoituskolmio.

- Pidä huolta, että autostasi löytyy kuitenkin ainakin yksi heijastinliivi. Heijastinliivejä on hyvä varata autoon istumapaikkojen verran.

- Tarkista onko autossasi vararengas vai paikkauspullo. Selvitä, miten näitä käytetään tilanteen vaatiessa.

- Renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkastaa kerran kuukaudessa huoltoasemakäynnin yhteydessä. Alipaineiset renkaat rikkoutuvat helpommin.

- Tarkista myös vararenkaan ilmanpaine huoltamolla renkaanvaihdon yhteydessä.

2 kommenttia