Mondo

Näin tingit oikein


Monissa maissa tinkiminen on osa kaupankäyntiä. Mutta miten se tehdään, jotta sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä? Mondon matkailuasiantuntija Concierge neuvoo.
Teksti Concierge
Kuvat Rami Niemi

Monet suomalaiset tuntuvat pelkäävän tinkimistä. Turhaan. Conciergelle on aina suuri ilo hyödyntää perikansallista saituuttamme ja jatkuvaa tarvetta jankkaamiseen.

Monissa maissa tinkiminen on suurta kansallista huvia. Istanbulin basaarissa se on jopa velvollisuus, varsinkin jos on ostamassa mattoa, kultaa tai muuta Conciergen himoitsemaa tavaraa.

Mondon Istanbul-oppaan tekijä Ayla Albayrak neuvoo näin: Ota ilo irti tinkimisestä. Ole ystävällinen ja rupattele myyjän kanssa. Kysy haluamasi tuotteen hintaa ja sano voivasi maksaa vain puolet. Kun saat myyjältä vastatarjouksen, tingi taas. Jos summat eivät tinkimisen jälkeen kohtaa, esitä lähteväsi pahoitellen pois liikkeestä. Albayrak muistuttaa, että pikkutavaroita ostettaessa tinkiminen ei välttämättä onnistu. Alennusta voi saada, jos ostaa useita tavaroita.

Älä tee liian alhaista vastatarjousta, siitä nimittäin tunnistaa amatöörin. Conciergella on tapana kierrellä kyselemässä hintoja usealta kauppiaalta.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

Julkaistu: 11.2.2015