Apu

Näin pidät huolta parisuhteesta ja seksihaluista


Rentoudu, päästä tajuntasi irti ja anna kroppasi ja tunteesi viedä sinua vapaasti.

1 Järjestä kahdenkeskistä aikaa. Ole läsnä, kuuntele ja kunnioita toista. Jos kaikki muu on tärkeämpää, vieraantuminen on ovella.

2 Positiivista palautetta ei voi antaa liikaa. Se parantaa suhteen läheisyyttä, onnea ja seksuaalisen yhteenkuuluvuuden tunnetta.

3 Kehu puolison ulkonäköä ja anna hänen tuntea olevansa ihana mies tai nainen. Seksuaalinen itsetunto kiihottaa ja antaa rohkeutta heittäytyä nautintoon.

4 Mieti arjen stressiin käytännön ratkaisuja. Opettele stressinhallintakeinoja. Mindfulness-tietoisuustaidot auttavat keskittymään nautintoon.

5 Pohdi, mikä sinua kiihottaa, ja kerro se kumppanillesi. Mieti päivittäin itseäsi kiihottavia ajatuksia. Käytä hyväksi parhaiden seksikokemustesi elementtejä tai fantasioitasi.

6 Anna itsellesi lupa etsiä uudenlaista nautintoa hyväilyjen, villien mielikuvien ja fantasioiden avulla. Eroottinen kirjallisuus ja filmit voivat auttaa, kuten myös porno, jos se on oma juttu.

7 Lisää huumoria ja leikkiä seksiin. Hulluttelu voi keventää arkea. Leikkimielisyys parantaa seksikokemusten laatua.

8 Kehitä eroottista jännitystä. Viettele vaivihkaisilla kosketuksilla ja yllätyksillä. Yhteiset salaisuudet kiihottavat.

9 Keksi vaihtelua hyväilyihin. Suutele, koskettele ja flirttaile puolison kanssa – myös  pyrkimättä yhdyntään. Aktiivinen koskettelu lisää parisuhdeonnea.

10 Kehitä aistillisuutta ja ravitse joka päivä ihojen, tuoksujen, äänten tai katseiden kosketusta. Aistinautinnot onnistuvat, vaikka huono kunto estäisi yhdynnät.

11 Älä kammoa seksikauppaa ja apuvälineitä, kuten dildoa. Leikinhaluiset kärsivät muita vähemmän seksihalujen puutteesta.

12 Koeta hellyyshoitoa. Ei viikkoon yhdyntöjä ja suoraa seksuaalista kiihotusta, vaan päivittäisiä hellintähetkiä erilaisin kosketuksin, hieronnoin ja muuten hyväillen.

13 Unohda kontrolli, hyvän seksin suorittaminen ja orgasmin metsästys. Rentoudu, päästä tajuntasi irti ja anna kroppasi ja tunteesi viedä sinua vapaasti.

14 Jos uskollisuus on ehdoton arvo, petetyksi tuleminen voi viedä luottamuksen ja seksihalut täysin. Kumppanuuden uusiminen vaatii aitoa anteeksipyyntöä ja -antoa ja voi viedä aikaa.

15 Pitäkää rakastelua yllä, vaikkei aina haluttaisi. Yleensä hitaastikin lämpiävä seksi palkitsee, mutta pitkän tauon jälkeen virittäytyminen on usein vaikeaa. 

16 Jos toinen tykkää mansikasta ja toinen mustikasta, maistelkaa marjoja tasapuolisesti. Anna kumppanille juhlapäivä ja nauti, kun tuotat nautintoa hänelle.

17 Älä tavoittele hyvää kokemusta hampaat irvessä, vaan mieti, miksi hampaasi ovat irvessä. Juontuuko huono olo muualta? Hakeudu terapiaan, jos et osaa avata solmua itse.

Teksti Virpi Peura, kuva Kirsi Tuura

Julkaistu: 19.7.2017