Tuulilasi

Näin paljon maksaa Tesla Model S:llä ajaminen – kuluttaa enemmän sähköä kuin tehdas lupaa


Yhdysvaltalainen sähköautosivusto Teslarati testasi, kuinka paljon Tesla kuluttaa oikeasti sähköä. Sähköautosta kulutuksen mittaaminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin perinteisillä polttomoottoriautoilla
Kuvat Juha Juntto, TL-kuva-arkisto

Tesla lupaa, että parhaimmillaan kotona tehtävällä latauksella sähkön hyötysuhde on 91 prosenttia. Teslaratin tekemien mittauksien perusteella Teslan hyötysuhde olikin vain 82 prosenttia, joka oli testaajille lievä pettymys. Energiaa siis valuu hukkaan 18 prosenttia.

Mittaukset tehtiin kesä- heinäkuussa tänä vuonna Yhdysvalloissa. Autolla ajettiin tänä aikana noin 2400 mailia eli 3860 kilometriä. Teslan oma mittari ilmoitti kyseisenä ajanjaksona, että sähköä kulutettiin 728 kWh. Todellisuudessa sähkönkulutusmittari paljasti, että sähköä oli kulunut 894 kWh. Ero on siis 18 prosenttia Teslan ilmoittamien ja todellisten lukemien välillä.

Sähkö testijakson aikana maksoi 143 dollaria eli noin 106 euroa. Teslaratin laskelmien mukaan Yhdysvalloissa tuona aikana samalla kilometrimäärällä polttoainetta olisi kulunut 478 dollarin edestä, joten ero on kuitenkin merkittävä sähköauton hyväksi.

Suomessa Teslalle pitäisi kuitenkin tehdä täysin omat mittaukset, koska sähkö on meille erihintaista sekä puolestaan polttoaine on kalliimpaa kuin Yhdysvalloissa. Mielenkiintoinen huomio on myös se, että oli kyseessä polttomoottoriauto tai sähköauto, valmistajat pyöristelevät kulutuslukemia oman pussiin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 3.8.2014