Tuulilasi

Näin moni suomalainen unohtaa vilkun käytön – ”harva kuljettaja on ajatuksenlukija”

1


Näin moni suomalainen unohtaa vilkun käytön – ”harva kuljettaja on ajatuksenlukija”

Liikenneturvan seurantatietojen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä autoilevasta käyttää suuntamerkkiä kääntyessään.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Juha Juntto

Suuntamerkkiä tulee näyttää aina kun ajoneuvoa siirretään sivusuunnassa; eli kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä, ohitettaessa tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä. Liikenneturvan tänä vuonna toteuttamien seurantojen* mukaan 86 prosenttia autoilevista käyttää vilkkua kääntyessään.

”Harva kuljettaja on ajatustenlukija. Vilkkua käyttämällä kuljettaja kertoo muille kulkijoille aikeistaan, eikä toisten tarvitse arvailla ajolinjojen perään. Oikea-aikaisesti kytketty suuntamerkki antaa muille aikaa ja tilaa toimia, vältytään turhilta jarrutteluilta ja ehkäistään mahdollisia vaaratilanteita. Etenkin huonolla kelillä tai pimeällä on entistä tärkeämpää ilmaista omat aikeet riittävän ajoissa muille”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

On kuitenkin huomattava, että vilkun näyttämisen lisäksi kääntymisen turvallisuus on varmistettava aina ennen ratin kääntämistä.

”Vilkun käytön lisäksi kuljettaja kertoo aikeistaan kääntyä hidastamalla nopeutta, jarruvaloilla, ajolinjan valinnalla ja tarpeen mukaan myös katsekontaktilla”, Nieminen muistuttaa.

Myös liikenneympyrästä ulos ajettaessa tulee näyttää suuntamerkkiä. Nieminen korostaa, että vilkun näyttäminen kannattaa aina, vaikka ympyrän tuntumassa ei toisia ajoneuvoja havaitsisikaan.

”Vilkun oikea käyttö parantaa sujuvuutta ja turvallisuutta kiertoliittymissä. On muistettava, että vilkun viesti on tarpeellinen myös kevyen liikenteen väylän käyttäjille, kävelijöille, pyöräilijöille ja mopoilijoille”, Nieminen muistuttaa.

Liikenneturvan seurannoissa havainnoidaan sitä, käyttikö kuljettaja suuntamerkkiä kääntyessään vai ei. Kuljettajan tulkitaan antaneen suuntamerkin, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Suuntamerkin antamisen on kuitenkin tapahduttava käännyttäessä, eikä esimerkiksi kääntymistä edeltävän kaistanvaihdon yhteydessä. Havaintoja tehtiin vuonna 2016 yhteensä 9902 ajoneuvosta.

Lähde: Liikenneturva

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 13.12.2016