Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: ”Kiinnostus meditointiin syttyi, kun olin uupunut ja suoritin elämääni – Halusin opetella pysähtymään”
Elämäntapa
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: ”Kiinnostus meditointiin syttyi, kun olin uupunut ja suoritin elämääni – Halusin opetella pysähtymään”
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa herää luonnostaan aikaisin, mutta aloittaa työt usein vasta aamupäivällä. Hän haluaa tehdä valintoja, jotka tukevat luonnon ja eläinten hyvinvointia.
Julkaistu 22.1.2023
Apu Terveys

Aamu

6.00 | Herätys

Herään luonnostani aikaisin, noin kuudelta tai vähän ennen. Aina ensiksi aamulla ruokin kaksi norjalaista metsäkissaani ja tiibetinterrierini.

6.00–7.00 | Lenkki koiran kanssa

Lenkkimme ovat meditatiivista kuljeskelua enkä pidä kännykkää mukana. Havainnoin ympäristöäni ja ajattelen. Mökillämme annan koiran juosta vapaana metsässä ja valita reitin.

7.00 | Aamiainen

Aamupalalla syön nyt kaksi paahdettua ruispalaa margariinilla sekä soijajogurttia marjojen, pähkinöiden, kuitulisän, paahdetun vehnäleseen ja vaahterasiirapin kanssa. Kun kyllästyn siihen, saatan syödä seuraavat puoli vuotta vaikkapa puuroa. Juon myös pari kuppia kunnollista kahvia kauramaidolla. Syötyäni istun kahvin kanssa sohvalla. Välillä luen lehteä tai selaan somea, toisinaan kirjoitan ajatuksiani ylös. Usein vain rapsuttelen koiraani ja annan ajatusten virrata.

Joinain aamuina meditoin. Kiinnostus meditoimiseen sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun olin uupunut ja suoritin elämääni. Halusin opetella pysähtymään. Muutama vuosi sitten opiskelin joogaohjaajaksi, silloin meditoin joka päivä. Nykyisin meditointi auttaa minua rauhoittumaan, kun käyn kierroksilla.

Päivä

11.00 Työpäivä alkaa

Työpäiväni alkaa kello 8.30–11.30. Ryhdyin viisi vuotta sitten yrittäjäksi ja päätin, että useimmat arkiaamuista ovat vain itselleni. Silloin saatan käydä kuntosalilla, ryhmäliikuntatunnilla tai uimassa, joogata tai tehdä ruokaostoksia. Talvella aamut menevät usein ihan vaan olemiseen. Teen vastaanottotyötä enintään neljänä päivänä viikossa, kuusi tuntia kerrallaan. Päivän aikana ehdin tavata viisi asiakasta. Työpäiviini kuuluu myös muuta kuin vastaanottotyötä.

12.00 Lounas

Lounaaksi syön yleensä itse tekemääni kasvisruokaa, kuten spagettikurpitsa­-kukkakaali-pähkinähässäkkää ja soijamarinoitua tempeä. Olen aina syönyt kasvispainotteisesti, nykyään syön pääasiassa maidotonta kasvisruokaa. Minulle on tärkeää, että valintani tukevat ympäristön ja eläinten hyvinvointia. Ei tulisi mieleenikään syödä koiraa tai kissaa, joten en ymmärrä, miten perustelisin sian tai lehmän syömisen. Kodin ulkopuolella kuitenkin joustan ja voin syödä kalaa sekä maitotuotteita.

15.00–16.00 Välipala

Välipalaksi syön esimerkiksi muutaman klementiinin, ruissipsejä ja hummusta. Saatan myös juoda kupillisen automaattikahvia.

Ilta

17.00 | Töistä kotiin

Töiden jälkeen ruokin eläimet ja lähden koiran kanssa metsään. Viihdyn luonnossa ja tunnen, että se hoitaa minua. Kunnioitan ympäristöä. En halua kaataa mökillä puita vain siksi, että saisin paremmat maisemat. Tiistaisin käyn laite­pilateksessa. Se on lempeää, mutta samalla voimaa lisäävää liikettä ilman suorittamista. Olen luonnostani aktiivinen, ja päivässä tulee helposti askelia.

18.00 | Päivällinen

Päivälliseni on usein samantyyppinen kuin lounas, ja joskus se muistuttaa aamiaista. Syön myös jonkin verran makeaa, esimerkiksi lakuja, korvapuustin, palan marjapiirakkaa tai porkkanakakkua. Olen ollut yli 20 vuotta ravitsemusterapeutti eikä minun tarvitse miettiä aktiivisesti syömisiäni. Tiedän, miten syödä hyvin. En silti ajattele ruokaa terveellisyyden kautta. Syöminen on minulle iloinen asia ja osa elämääni. Iltapalani on esimerkiksi pari leipäpalaa tai hummusta ja ruissipsejä. Välillä en syö sitä lainkaan.

21.30 | Sänkyyn

Sängyssä kuuntelen vielä äänikirjaa. Saatan myös viestitellä tai selata Instagramia. Alan nukkua noin kello 22.30 ja nukun keskimäärin 7,5 tuntia yössä.

22.30–6.00 | Yöunet

Kommentoi »