Tuulilasi

Näin Brexit vaikuttaa – PSA joutui nostamaan autojensa hintoja


PSA on joutunut nostamaan automalliensa hintoja Isossa-Britanniassa, sillä Brexit-äänestyksen tulos on heikentänyt punnan arvoa tuntuvasti.
Teksti Max Lange

PSA:n lisäksi myös Fiat ja Nissan ovat varoitelleet hintojennostopaineista heikentyneen punnan takia. PSA on kuitenkin ensimmäinen automerkki, joka ryhtyi hintojen nostoon. PSA nosti hintojansa Peugeotin, Citroënin ja DS:n malleissa.

Peugeot ei antanut keskiarvoa nousseille hinnoille, mutta Automotive News Europen mukaan Peugeot 308:n hinta nousi aiemmasta 435 punnalla eli noin 508 eurolla. Citroënin ja DS:n hinnat nousivat merkkien edustajan mukaan noin kahdella prosentilla.

PSA:lla ei ole tuotantoa Isossa-Britanniassa, joten ranskalaismerkki joutuu tuomaan kaikki autonsa saarivaltioon ulkomaantuontina. Tällöin PSA on valuuttakurssimuutoksien ja markkinoiden armoilla, eikä pysty reagoimaan niihin paikallisella tuotannolla.

Hintojen nostaminen on autonvalmistajien ainoa tapa reagoida punnan heikkenemiseen. Tämä taas tulee JATO Dynamicsin analyytikon mukaan vaikuttamaan Brittien automyyntiin negatiivisesti. Iso-Britannia on Euroopan toiseksi suurin automarkkina-alue Saksan jälkeen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 10.8.2016