Tuulilasi

Näin autoilijan vapaus viedään

3

Liikenteen ja teknologian liiton suunta on selvä: toimiamme ja sijaintiamme tullaan tulevaisuudessa seuraamaan tiiviisti.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Satu Nyström

Tilannetta voi verrata vaikka internetiin. Meni vuosia ennen kuin massat ymmärsivät Googlen kaltaisten yritysten bisnesmallin. Kun yksityisyysasioista huolestuttiin kunnolla, oltiin jo niin pitkällä, että ei jaksettu välittää – tietojen antaminen nettijätin käyttöön käytännössä hyväksyttiin.

Autoilun kanssa on käymässä samoin.

Liikennesäädäntöä rukataan uuteen uskoon robottiautojen kehittämiseksi ja autoilua harkitaan verotettavaksi kilometriverolla, joka edellyttäisi ajoneuvon jonkinasteista paikantamista.

Kun mukaan sekoitetaan vielä erinäiset hankkeet ja visiot, joissa liikenteen käyttäjät toimivat liikennetiedon tuottajina, on soppa valmis.

Ja jos sen sopan nielee, voi sanoa hyvästit vapaalle autoilulle.

Google on luikerrellut autoihin Android Auto -ohjelmiston myötä, ja muun muassa Nissan, Toyota, VW-ryhmä ja Volvo aikovat tuoda Androidin autoihinsa. Kaikkiaan mukaan on ilmoittautunut kolmisenkymmentä automerkkiä. Vastaava määrä merkkejä on mukana Applen CarPlayssa

Laajasta merkkirintamasta huolimatta teknologiayritysten vyöryminen autoihin herättää autovalmistajissa huolta. Esimerkiksi Daimler-pomo Dieter Zetsche ja Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn varoittivat lokakuun lopulla kolmansien osapuolten harjoittamasta tiedonkeruusta. 

Teknologian ja liikennetottumusten muutokselle pitää olla avoin, ja Suomen kannattaa varmistaa edellytykset esimerkiksi robottiautojen testaamiselle. Pääseväthän itsestään ajavat autot liikenteeseen Britanniassa ensi vuoden alussa, ja ainakin Yhdysvalloissa ja Ruotsissa robottiautot liikkuvat jo kaduilla. Lisäksi muun muassa tutkimusfirma Gartner ennustaa robottiautojen nopeaa nousua. 

Tarkoitus ei kuitenkaan saa pyhittää keinoja, joten nyt kannattaa olla tarkkana. Muuten Google, valtio ja tulevan ex-puolisosi lakimies tietävät pian, missä autollasi liikut.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 11.11.2014