Tuulilasi

Näin ajat superautoja kotisohvaltasi – opas ajosimulaatiopeleihin


Ajosimulaatiopelit ovat kehittyneet viime vuosina hurjasti. Tarjontaa on enemmän kuin koskaan ja niistä saatavat elämykset lähes todenveroisia. Tässä pientä opastusta alkuun.
Kuvat Assetto Corsa, GSC Extreme, iRacing, Project Cars

Monille todellinen ajopelien kunkku on edelleen Playstationille ilmestyvä Gran Turismo, toiset korjaavat heti perään, että eipäs kun Xboxin Forza. Näiden edellä mainittujen lisäksi löytyy kuitenkin monen monituista mahtavaa ja vähemmän tunnettua ajosimulaatiopeliä, jotka tuottavat todellista ajonautintoa.

Tarkoituksenani on opastaa melko lyhyesti ajosimulaatiopelien maailmaan, esitellä tärkeimmät pelit ja varusteet sekä kertoa elämyksistä, joita ajopelit voivat parhaimmillaan tuottaa.

Ajoelämyksiä

Itselleni parhaimmat hetket pelatessani näitä pelejä tulevat silloin, kun olen oppinut hallitsemaan jotakin harvinaista superautoa äärirajoilla. Hyvissä simulaattoreissa ratin kautta voi tuntea auton painon, radanpinnan epätasaisuudet, jarrujen lukkiutumisen ja sen pienen hetken, kun takapyörät menettävät pidon ja alkavat sutimaan.

Autot ovat mallinnettu millimetrin tarkasti tehtaan omia tietoja käyttäen. Ne myös tuntuvat keskenään huomattavan erilaisilta. Ferrari 458 Italia on paljon terävämpi ja ketterämpi kuin Mercedesin SLS AMG. Näin asiat ovat myös todellisuudessa.

Kaikista tärkeintä on kunnollinen ratti!

Ajopeleistä ei pääse kunnolla nauttimaan, jos rattipuoli ei ole kunnossa. Tässä vaiheessa tattiohjaimet on syytä piilottaa kaapin perukoille. Kunnollisia Force Feedback -ratteja on nykyään markkinoilla useita.

Lähtökohta usein on, että mitä enemmän maksat, sen paremman ratin saat. Nämä ratit ovat myös sellaisia, että niitä ei pidetä sylissä, vaan ne on kiinnitettävä joko pöytään tai parhaassa tapauksessa erilliseen telineeseen tai kehikkoon.

Monille täysin riittävä on Logitechin G27, jonka mukana tulee polkimet ja kuusilovinen vaihteisto. Kyseisessä ratissa Force Feedback -moottori on erinomainen, mutta polkimet ja vaihteisto ovat melko muovisia. G27 kustantaa noin 300 euroa.

Muita rattivalmistajia ovat esimerkiksi Thrustmaster ja Fanatec. Näillä valmistajilla ei varsinaisesti ole yhtä edullista kokonaispakettia ja tuotteiden saaminen hyllystä Suomessa on lähes mahdotonta. Hinnatkin kohoavat helposti yli 500 euron, mutta rahalle saa usein myös vastinetta.

Konsoli vai PC?

Konsolit ovat pelialustoina verrattain edullisia ja helposti lähestyttäviä. PC vaatii enemmän alkuinvestointeja ja perehtymistä. Vanhalle konsolisukupolvelle (PS3, Xbox 360) on tarjolla paremmin erilaisia ratteja ja oheistarvikkeita kuin uusille konsoleille (PS4, XBONE). Ajan saatossa tämä tulee tietenkin muuttumaan.

PC on tarvikepuolella kunkku, sillä lähes kaikki konsoleillekin tarkoitetut ratit toimivat PC:llä. Myös pelien osalta PC:llä on huomattavasti enemmän valinnanvaraa. Konsoleille löytyy tietenkin paljon erilaisia ajopelejä, mutta todellisiksi simulaattoreiksi voidaan laskea ainoastaan Gran Turismo ja Forza.

PC:lle julkaistaan suurin osa myös konsoleille julkaistavista ajopeleistä. Tämän lisäksi löytyy valtava määrä ajosimulaattoreita, joista konsolipelaajat eivät voi edes uneksia. PC:n julkaisut ovat usein huomattavasti vähemmän pelimäisiä ja niissä on enemmän simulaattorihenkeä. Näissä peleissä realistisuuteen pyrkiminen on kaikkein a ja o. Ajamisen osalta PC:llä päästään jo yllättävän lähelle todellisuutta.

Seuraava askel kohti ultrarealismia on virtuaalitodellisuus. Esimerkiksi Project Carsia pääsee jo nyt ajamaan Oculus Riftin kanssa. Itse en ole Oculusia päässyt kokemaan, mutta on kuulemma pysäyttävä elämys. Ohjaamon sisällä voi kurkkia maisemia kuten oikeissakin autoissa.

Mihin ajopeleihin kannattaa sitten tutustua?

Assetto Corsa

Italialaisen Kunos Simulazioni -pelistudion kehittämä peli on tällä hetkellä ajosimulaattoreiden aatelia. Assetto Corsa on vielä kehitteillä, mutta sitä on voinut testata jo lähes vuoden verran. Ajofysiikka ja tuntuma on ehdottomasti pelin parasta antia – selvästi konsolipelejä edellä. Autoja on lukuisia ja erityisesti Ferrareita löytyy paljon. Erityismaininta, että peli tukee myös yhteisön kehittämiä modeja. Saatavilla ainoastaan PC:lle.

Project Cars

Brittiläisen Slightly Mad Studiosin Project Cars lähti käyntiin fanien rahoituksen turvin. Tavalliset ihmiset ovat saaneet osallistua myös pelin kehityksen. Project Cars julkaistaan tänä syksynä, ja on luultavasti paras kokonaispaketti kaikista nykyajosimulaattoripeleistä. Grafiikat ovat pelkkää silmäkarkkia ja sääefektit loksauttavat leuat auki. Autoja ja ratoja löytyy lukuisia. Julkaistaan PC:lle, PS4:lle, XBONE:lle ja Wii U:lle. Konsoleille ehdoton ostos.

Game Stock Car Extreme

Brasilialaisen Reiza Studiosin peli on näiden muiden simulaattorien joukossa todellinen musta lammas. Peliä tehdään lähes talkoovoimin ja pienellä budjetilla, mutta tarjoaa käsittämättömän paljon pelattavaa hintaansa nähden. GSC Extremen auto- ja ratavalikoima peittoaa monet muut. Ajofysiikat ja Force Feedback on aivan maailman huippua. Viimeisimmässä versiossa pääsee jopa kurvailemaan vuoden 2014 hybridiformulaykkösillä. Ainoastaan PC:lle. Lisätietoa täältä.

iRacing

Tätä ei voi enää kutsua ajopeliksi, vaan lähinnä kisasimulaattoriksi. IRacing keskittyy vain ja ainoastaan netin välityksellä toisia ihmisiä vastaan ajettaviin kisoihin. Peliä pelaavat parhaista parhaimmat kotikuskit. Suomalaiset ovat hyvin edustettuina, kuten maailman nopeimman kansan kuuluukin olla. IRacing toimii kuukausimaksulla ja tämän lisäksi jokainen rata ja auto maksaa erikseen. Kyseiseen peliin uppoa paljon rahaa ja vielä enemmän aikaa. Kaikki radat ovat laserskannattuja kopioita alkuperäisistä. Niin sanottu ajosimulaattorien mittatikku PC:lle ja Macille.

Mielenkiintoinen harrastus

Ajosimulaattoripelien pelaaminen on harrastus muiden joukossa. Toisille se on tapa viettää vapaa-aikaa, toiset haluavat päästä ajamaan autoilla, joilla he eivät oikeasti pääse ajamaan ja joillekin se on tapa kisata toisia ihmisiä vastaan lähes ammattimaisesti.

Rahaa voi upottaa parempiin varusteisiin, kuten ratteihin, polkimiin, kehikkoihin ja triplanäyttöihin useita tuhansia euroja. Toisaalta vain parin sadan panostuksella voi saada jo hienoja elämyksiä. Itse olen hurahtanut näihin peleihin aivan täysin.

Rohkeasti kokeilemaan!

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 14.9.2014