Näillä vinkeillä siivoat ilman kemikaaleja
Terveys ja hyvinvointi
Näillä vinkeillä siivoat ilman kemikaaleja
Tee joulusiivous tänä vuonna turvallisesti luonnonmukaisilla aineilla.
14.12.2017
 |
Apu

Kodeissa rauhoitutaan pian joulun viettoon, mutta sitä ennen lähes jokaisessa taloudessa käydään läpi jokavuotinen ruljanssi: joulusiivous. Koska keinotekoiset kemikaalit eivät ole ympäristölle ja meille ihmisille se terveellisin asia, kannattaa joulusiivouksesta tehdä tänä vuonna vähän turvallisempaa luonnonmukaisin keinoin.

Ruokasooda on lähes taianomainen aine, jolla puhdistuvat monet ruokailuvälineet. Kattilat, pinttyneet teekupit, termoskannut ja hopeat kirkastuvat, kun hankaat niitä ruokasoodasta ja vesitilkasta tehdyllä tahnalla. Se on verraton apu uunin ja lavuaarin puhdistuksessa sekä hajujen karkottamisessa mikrosta.

Etikalla kyytiä saavat kylpyhuoneen kalkkitahrat, kunhan muistaa välttää etikasta syöpyviä kaakeli- ja silikonisaumoja. Kahvinkeittimen ja höyrysilitysraudan pesussa etikka on tehokasta, ja lisäksi ikkunat kirkastuvat etikan ja astianpesuaineen yhteisvaikutuksesta. Etikka laimennetaan kuumaan veteen, jottei se ärsytä hengitysteitä.

Kostutettu sokerinpala poistaa pinttymät kattiloista ja liedeltä. Alumiinifoliossa suolaliuoksessa kirkastuvat pöytähopeat ja punaviinitahrat saavat kyytiä, kun niihin hieroo märkänä suolaa.

Jos luonnonmukaiset keinot eivät tepsi, aloita aina siivous miedoimmalla pesuaineella. Hyvin usein käsitiskiaine, yleispuhdistusaine ja hapan puhdistusaine riittävän koko kodin puhdistukseen.

Kun pinnat kiiltävät puhtauttaan, koita muistaa ylläpitosiivous. Tällöin kemikaalien tarve on jatkossa vieläkin vähäisempää. Ja muista: kukaan ei vietä jouluaan kaapissa, joten ota rennosti!

Lähde: Martat

Teksti Noora Takamäki, kuva Fotolia

1 kommentti