Tuulilasi

NAFTA hiertää yhä autoteollisuutta: "Kyllä tämä taitaa olla nyt tässä"


Kanadalaisen Unifor-ammattiyhdistysliikkeen johtajan Jerry Diasin mielestä Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA tulee romahtamaan ensi vuonna.
Kuvat Ford

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut, että vapaakauppa-alue tullaan lopettamaan amerikkalaisen teollisuuden kehittämiseksi. Erityisesti autoteollisuus on ollut näreissään asiasta, sillä se nostaisi veroja ja tullimaksuja maiden välillä. Etenkin Meksikon autoteollisuus on nykyisin vahvaa.

Dias on ollut pitkään NAFTA:n isoja kriitikoita. Hänen mielestään se on ollut lähes katastrofi Yhdysvaltain ja Kanadan tehdastyöläisille. Diasin mielestä NAFTA:sta ei ole ollut iloa myöskään meksikolaisille työntekijöille, joiden työolot ja palkka ovat edelleen heikolla tasolla. Diasin mukaan palkat ovat niin huonot, että meksikolaiset eivät pysty itse edes ostamaan valmistamiaan autoja.

Dias haluaisi NAFTA:n vahvistuvan, palkkojen sekä työolojen paranevan., mutta hän on pessimistinen asian suhteen.

NAFTA:n kohtalosta on neuvoteltu jo viidesti, kuudes kierros käydään Montrealissa tammikuun lopulla.

”Jos Donald Trump ei kaadu, kuten hän ei tule tekemään, NAFTA on pian mennyttä”, Dias sanoo Automotive Newsille.

”Todennäköisesti tulen saamaan ensi vuoden alussa enemmän viiniä kuin kukaan muu, sillä olen lyönyt viinipullon vetoa jokaisen kanadalaisen, meksikolaisen ja yhdysvaltalaisen toimittajan kanssa siitä, että NAFTA-sopimusta ei saada allekirjoitettua uudelleen vuoden 2017 aikana”, Dias sanoi.

On myös väläytetty, että uusi NAFTA-sopimus voisi syntyä, mutta siinä olisi lauselma, jonka mukaan se lakkautettaisiin viiden vuoden sisällä. Dias pitää tätäkin järjettömänä.

”Kukaan ei usko, että Yhdysvallat tulee tekemään uutta sopimusta. Jos allekirjoittaisimme uuden sopimuksen 2018, jossa olisi tuo lauselma sen lopettamisesta viiden vuoden jälkeen, kuka enää haluaisi investoida autoteollisuuteen 2020?

”Kyllä tämä asia taitaa nyt olla tässä.”

Julkaistu: 26.12.2017