Myyräkuumeriski kasvaa Pohjois-Suomessa
Terveys ja hyvinvointi
Myyräkuumeriski kasvaa Pohjois-Suomessa
Myyräkuumettä levittävä Puumala-virus tarttuu hengitysteitse.
Kuvat
Julkaistu 2.7.2015
Apu

Tunnetko myyräkuumeen? Sen aiheuttaa metsämyyrän levittämä Puumala-virus, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse metsämyyrien pölyävistä uloste- ja virtsajätöksistä.  

Tauti voi ilmetä lievimmillään parin päivän kuumeiluna tai päänsärkynä, pahimmillaan munuaisten vajaatoimintana. Kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia.

Myyräkuumetartunnan voi saada, kun siivoaa talven kylmillään olevaa mökkiä tai ulkotiloja, joissa on vieraillut kutsumattomia nelijalkaisia. 

– Tänä vuonna on myyrien huippuvuosi Pohjois-Suomessa, metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen toteaa. 

Tämä tietää suurta myyräkuumeen riskiä Pohjois-Suomeen ensi talvena, toisin kuin Etelä-Suomessa.

Jotta tartunnan välttäisi, kannattaa käyttää siivotessa hengityssuojainta ja pyyhkiä myyrien papanat märällä rätillä eikä pölyä ilmaan lennättävällä imurilla. 

Viime vuonna myyräkuume- eli Puumala-virustartuntoja todettiin yhteensä 2 088. Määrä oli suurempi kuin vuonna 2013. Eniten tartuntoja oli Pohjois-Savossa. 

– Tämän vuoden aikana Suomessa on todettu Puumalan virustartuntoja yhteensä 434. Tartuntoja tulee ajoittain myös matkatuliaisina Venäjälle ja Karjalaan suuntautuvilta kala- ja metsästysreissuilta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Katrine Pesola kertoo. 

Arviolta noin viidellä prosentilla suomalaisista on vasta-aineita myyräkuumeen aiheuttajavirusta vastaan.

Kommentoi »