Myös laihduttaja saa herkutella
Terveys ja hyvinvointi
Myös laihduttaja saa herkutella
Miten laihduttaja ja painonhallitsija selviävät joulusta?
Julkaistu 24.12.2015
Apu

– Sallivalla ajattelulla, vastaa ravitsemusterapeutti Anne Kartano Tampereen Medisportista.

Se, mitä kiellämme itseltämme, takertuu mieleemme, ja kielteiset ajatukset johtavat helposti ylisyömiseen.

Kartanon mukaan kannattaa pikemminkin ajatella, että voi syödä ja herkutella, mutta tekee sen tietoisesti: keskittyy syömiseen kaikin aistein ja syö rauhallisesti joka suupalasta nauttien. Näin syömisen määrä jää huomaamatta kohtuulliseksi.

Tasainen ja säännöllinen kolmen neljän tunnin ruokailurytmi pitää laihduttajalle turmiollisen napostelun loitolla. On hyvä aloittaa ateria kevyestä päästä: syödä ensin reilusti salaatteja ja rosollia ja siirtyä sitten raskaampiin jouluruokiin. Kala on hyvä jouluherkku, eikä se aiheuta samanlaista täyttymisen tunnetta kuin kinkku.

– Laihduttajan kannattaa valita mieliruokiaan eikä yrittää ahtaa kaikkea mahdollista. Näin säilyttää hyvän olon ja mielen. Vanha kunnon lautasmalli sopii myös jouluun.

Sinänsä ei ole väliä, onko joulun pää- ja jälkiruoissa kermaa, voita tai muita kovan rasvan lähteitä, sillä jouluruokaa syödään vain kerran vuodessa.

Kun herkuttelu jää vain muutamaan päivään, elimistö pystyy melko hyvin kompensoimaan ylimääräiset energiat, eikä paino nouse. Herkuttelua ei tarvitse kieltää, sillä painon kannalta ratkaisevaa on herkuttelun määrä ja toistuvuus.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Johanna Myllymäki

Kommentoi »