Tuulilasi

Myös Audi lyöttäytyy yhteen Nvidian kanssa – liikenteeseen tekoälyllä toimivia robottiautoja


Audin tulevat robottiautot tulevat hyödyntämään Nvidian kehittämää tekoälyä. Vuoden 2020 tienoilla lanseerattava autonominen auto oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
Teksti Max Lange
Kuvat Audi

Audin robottiautot saavuttavat noin kolmen vuoden päästä tason neljä -autonomian, joka mahdollistaa jo täysin itsenäisen liikkumisen. Uudella teknologialla liikkuvia prototyyppejä testataan jo nyt liikenteessä.

Audi näytti CES-messuilla tekoälyllä varustettua autonomista Audi Q7:aa. Se pystyi vain neljän päivän kuluessa oppimaan tekoälyn avulla reitin, jonka ohjelmoimiseen olisi kulunut ihmiseltä kuukausia. Tavallinen kuljettaja ajoi ensin reittiä muutaman päivän, jonka jälkeen auto kykeni samaan reitin ajamiseen itsenäisesti oppimansa perusteella.

Audin tekoälyyn perustuva autonominen järjestelmä hyödyntää Nvidian viimeisintä tekoälyversiota. Järjestelmää ohjaa pienikokoinen autoon asennettava supertietokone, jonka nimi on Xavier.

Jos robottiauton tekoäly kokee, että täysautonomia ei ole turvallinen ratkaisu esimerkiksi huonosti kartoitetulla tieosuudella, saattaa se siirtyä kuljettajan ohjastamaan manuaalitilaan. Tällöin järjestelmä kuitenkin ohjeistaa ja antaa tukea kuljettajalle mahdollisimman luonnollisella kielellä. Järjestelmästä tulee tällöin erittäin etevä kartturi.

Myös Tesla hyödyntää Nvidian tekoälyteknologiaa viimeisimmässä Autopilot-versiossa. Tesla on tosin vuoden alusta saanut jo ensimmäiset autot liikenteeseen. Ne keräävät dataa liikenteestä myös silloin, kun Autopilot ei ole käytössä.

Alustavasti Teslan Autopilotilla varustetut malli eivät kykene tason neljä autonomiaan, mutta oppimisen kautta ne pystyvät siihen, väittää Tesla. Merkin omien arvioiden mukaan jo vuoden 2017 lopulla Teslan järjestelmä on kerännyt tarpeeksi dataa, jotta tason neljä autonomia on mahdollinen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 5.1.2017