Apu

Ähky auttaa ongelmasyömiseen – Uusi verkkopalvelu kartoittaa suhteesi ruokaan ja opastaa – Milloin pitää olla huolissaan?

Ähky auttaa ongelmasyömiseen – Uusi verkkopalvelu kartoittaa suhteesi ruokaan ja opastaa – Milloin pitää olla huolissaan?
Jos syömisestä tulee ongelma, uusi maksuton verkkopalvelu voi auttaa. Ähky-palvelu on avoinna vuoden loppuun saakka.
Julkaistu: 30.9.2020
Syöminen on elämän edellytys ja parhaimmillaan nautinto, mutta se voi olla myös ongelma, jos se ei tunnu olevan omassa hallinnassa.
Haitallisten riippuvuuksien vähentämiseen erikoistunut Myllyhoitoyhdistys ja Toimiva ry ovat avanneet Ähky-verkkopalvelun, josta voi saada apua hallitsemattomaan syömiseen. Verkkopalvelu on osa Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka ja riippuvuus -hanketta.
Verkkopalvelu on maksuton. Siihen ilmoittaudutaan mukaan verkkolomakkeella. Palvelusta saa tehtäviä ja materiaaleja hallitsemattoman syömisen hillintään kahdeksan viikon ajan.
Tarjolla on myös vertaistukea. Palveluun kirjautuminen onnistuu mihin vuorokaudenaikaan ja minä viikonpäivänä tahansa.

Miksi ihminen syö niin kuin syö?

Ähkyssä selvitellään omia ruokatottumuksia ja erityisesti sitä, miksi ihminen syö niin kuin syö. Tehtävissä pyritään työstämään omien tunteiden säätelyä ja pohtimaan omia arvoja.
Tavoitteena on, että apua hakenut henkilö ymmärtää, millaiset tekijät hallitsemattomaan syömiseen ajavat ja mikä pitää ongelmasyömistä yllä.
– Oman ruokasuhteen pohtiminen on tärkeää, jos haluaa hillitä hallitsematonta syömistä, Ähkyn ylläpitäjä Taru Hyvärinen sanoo.
Hyvärinen on Toimiva-yhdistyksen ravitsemusasiantuntija. Toimiva on  riippuvuuksista kärsivien ja näiden läheisten hyvinvointia ajamaan perustettu yhdistys.

Pitääkö olla huolissaan?

Milloin syöminen on hallitsematonta, sellaista, että siitä pitää huolestua?
Syömishäiriöliiton mukaan ruokariippuvuudelle ja tunnesyömiselle ei ole virallisia määritelmiä ja diagnoosikriteereitä. Varsinaisten syömishäiriöiden piiriin mahtuu vain osa ongelmasyömisestä.
Ruoka ja riippuvuus -hankkeessa kerrotaan, että hallitsematon syöminen voi ilmetä ahmimisena, jatkuvana naposteluna, jojoiluna liikasyömisen ja laihduttamisen välillä tai jatkuvana ruoan ajattelemisena.
Ähky-verkkopalvelu on avoinna vuoden loppuun. Lomakkeen täyttö on nopeaa, siinä kysytään vain perustiedot.
Juttuun lisätty klo 12.15, että kyseessä myös Toimiva ry:n palvelu.
Kommentoi »