Tuulilasi

Muuttuuko sähköauton lataaminen ruuhka-aikoina kalliimmaksi?


Iso-Britannian sähkö- ja kaasumarkkinoita valvova viranomainen Ofgem sanoo, että sähköautojen lataaminen muuttuu jatkossa sitä kalliimmaksi, mitä ruuhkaisempaan aikaan autonsa lataa.

Tämä saattaa koitua kuluttajille ikäväksi asiaksi. Ofgemin mukaan tällä ”joustavalla latauksella”, missä iso osa lataisi autonsa ruuhka-aikojen ulkopuolella, saataisiin olemassa olevalla latausinfralla ladattua 60 % enemmän sähköautoja kuin nykyisin.

Sähköautoilijat saisivat mahdollisesti sähkön halvempaan hintaan, jos se on peräisin uusiutuvista energiamuodoista eli aurinko- tai tuulivoimasta.

Ofgemin mukaan ainakin kolmannes nykyisistä hitaista latauspisteistä pitäisi muuttaa pikalatauspisteiksi, jos 40 % brittiautoilijoista vaihtaisi sähköautoon. Joustava lataussysteemin parantaisi ainakin tätä ongelmaa. Tosin ne, jotka pystyisivät lataamaan vain ruuhka-aikoina, joutuisivat maksamaan enemmän.

Ofgem ylistää kaksisuuntaista V2G-latausta, joka on tarjolla uusimpiin sähköautoihin. Autot voivat varastoida ylimääräistä energiaa, kun sitä ei tarvita ja palauttaa sen takaisin sähköverkkoon. Systeemi on kuitenkin vielä kovin kallis.

Julkaistu: 24.7.2018