Muutostiloja
Puheenaiheet
Muutostiloja
Kesällä 2004 vaimo sai idean: lainataan molemmat kirjastosta Täällä Pohjantähden alla -trilogia ja luetaan sarja kesälomalla samanaikaisesti.
Julkaistu 26.10.2017
Image

Vaikka järkevyyden tai hyödyllisyyden ei pitäisi olla minkäänlaisia mittareita kesäloman arvioimiseen, oli Pohjantähti-kesä luultavasti antoisin aikuisiän kesäloma, neliviikkoinen, jolla oli kahdenlaisia vaikutuksia. Mökillä Savossa samanaikaisesti luetusta teoksesta ja sen pohjalta käydyistä keskusteluista tuli pala yhteistä historiaa ja jaettu merkitysavaruus, jonka sanontoja, luonnehdintoja ja ajatuksia saatoimme käyttää varmoina siitä, että toinen ymmärsi ne samoin. Tässä mielessä sarja jätti jäljen samalla tavalla kuin mikä tahansa avainkokemus, johon viittaamalla tietää puhuvansa toisen kanssa samaa kieltä.

Juuri näin teos toimi tietenkin myös laajemmassa mittakaavassa. Väinö Linnan suurteoksesta on varissut vuosikymmenten aikana niin paljon kuvailuja ja asioiden tietynlaisuutta kiteyttäviä ilmaisuja lehtiin ja muihin teksteihin, että sen lukeminen oli todellinen avain merkityspankkiin. Reilut kymmenen vuotta sitten pankki oli vielä suhteellisen suosittu, enää ei niinkään. Erilaisiin Linnan henkilögallerian pohjalta tehtyihin tyypittelyihin törmää jatkuvasti harvemmin.

Linnan teos on fiktiota, mutta sen alla on Nobel-kaliiberin ymmärrys sen Suomen synnystä, jossa myös meidän 70-luvun lopulla syntyneiden sukupolvi varttui aikuisiksi. Sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion vähittäinen muodostuminen sukupolvien ketjussa, totta kai se kiinnosti meitä Tampereen yliopistosta hetki aiemmin työelämään siirtyneitä samettihousuja.

Väinö Linna kirjoitti kirjasarjan, joka poiki arkkityyppejä ja ilmaisuja muihin teksteihin. Tässä lehdessä on toimittaja Oskari Onnisen artikkeli kirjailija Jaakko Yli-Juonikkaasta, jonka tuoreen romaanin Jatkosota-extran olisi helppo ajatella toimivan toisin päin. Lähes 700-sivuinen Jatkosota-extra on muita tekstejä, verkkokeskusteluita, mediakonsepteja ja -käytänteitä sekoittava, rikkova ja yhdistelevä rihmasto, eräänlainen kielipeli ja kirjailijan mielenkiinnosta silppuriin työntämä diskurssimatriisi.

Lopulta Linna ja Yli-Juonikas kirjoittavat molemmat siitä, mitä ovat nähneet, maailmasta ympärillään. Tarinavetoinen romaanitrilogia perheen, kyläyhteisön ja sukupolvien vaiheista on yhtenäiskulttuurin toteemi, rikottu, hälyinen ja lainaileva Jatkosota-extra taas on muotonsa puolesta tämän ajan kuva. Samalla se on myös kuva muutoksesta. Jatkosota-extra rikkoo perinteisen romaanin muotoja, mutta se, että kirja on kansien väliin pakotettu verkkokakofonia, ei enää hätkäytä.

Esimerkki muotojen muutoksesta on myös hanke, jossa tämän numeron Avaaja-palstan haastateltava, toimittaja ja kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärvi ja Atomirotta-yhtyeestä tuttu Mikko Sarjanen kiertävät maan ammattikouluissa opettamassa pojille luku- ja kirjoitustaitoa. Heillä on välineenään kotimainen, aiheiltaan synkkä rap-lyriikka, joka kertoo oppilaille tutusta maailmasta heidän kielellään.

Muotojen on muututtava, jotta luku- ja kirjoitustaidon pohja ei murene niiden alta.

Tämä on ensimmäinen pääkirjoitukseni Imagen päätoimittajana. Numero on kirjallisuusteemainen, ja teemme sellaisia myös jatkossa. Tämän syksyn aikana teemme myös lehtiuudistusta, jonka tulokset ovat nähtävissä ensi vuoden ensimmäisestä numerosta lähtien.

Uudistuva Image nojaa kiihtyvään kaupungistumiseen. Nopeasti kasvava pääkaupunkiseutu on sen ilmeisin näyttämö, mutta kyse ei ole vain Helsingistä lähialueineen. Kehitys kulkee samansuuntaisena Suomen muissa isoissa kaupungeissa.

Kaupungistuminen on lehdelle kuitenkin vain kehys ja lähtökohta. Muutoksen ja lehden ytimessä ovat näiden kasvavien seutujen asukkaat ja ne kysymykset, joita nopea kasvu heidän elämäänsä tuo, olivat ne sitten taloudellisia, ensi sijaisesti asumiseen liittyviä tai vaikkapa kouluja käsitteleviä. Kyse ei ole suuresta suunnanmuutoksesta, vaan rajaamisesta. Lehden perinteiset hyveet, rohkeus, näkökulmallisuus ja perinpohjaisuus vahvistuvat, kun niillä on selkeästi rajattu kohde selkänojanaan. ■

Kommentoi »