Tuulilasi

Muut autonvalmistajat kuristamassa Teslaa sähköautomarkkinoilla

1

Teslan Elon Musk halusi kymmenisen vuotta sitten mullistaa autoteollisuuden ja hänen päämääränään oli kiihdyttää sähköautojen yleistymistä maailmalla. Siinä hän onkin onnistunut – jopa omalta kannaltaan liiankin hyvin.
Kuvat All Over Press

Alkaen Jaguarin I-Pacesta ja Audin e-tronista käytännössä kaikki autonvalmistajat ovat vyöryttämässä sähköautojaan markkinoille Teslan kiusaksi. Toisin kuin Teslalla, isoilla valmistajilla on vuosikymmenten kokemus lanseerata uusia malleja muutaman kuukauden välein.

”Ne uudet sähköautot, mitä olen muilta nähnyt, ovat huomattavasti upeampia kuin mikään, mitä Teslalla on. Isot autonvalmistajat ovat muuttaneet vahvasti fokustaan sähköautoihin dieselien kustannuksella, täyssähköisiä ja hybridimalleja tulee koko ajan lisää”, sanoo yhdysvaltalaisen AutoNation-jälleenmyyjän johtaja Mike Jackson.

Vaikka Tesla kertoo, ettei se pelkää kilpailijoita, on muiden valmistajien sähköautovyöry tulossa heidän kannaltaan hankalaan kohtaan. Model 3:n tuotanto-ongelmat ja Teslan isot tappiot ovat olleet kova pala purtavaksi Teslaan uskoville. Talouslehti Bloombergin mukaan Tesla polttaa edelleen rahaa 6500 dollaria joka ikinen minuutti.

Jo mainittujen Jaguarin ja Audin lisäksi Volkswagenilta on tulossa lähivuosina täyssähköinen I.D.-mallisto, Mercedekseltä EQ C crossover ja Porschelta Mission E jo ensi vuonna.

IHS Markitin analyytikon Stephanie Brinleyn mukaan Teslalla on silti yhä hyvä markkinarako muiden puristuksessa.

”Tesla on päässyt hyvään alkupisteeseen, enkä usko uusien kilpailijoiden tuottavan heille ylipääsemättömiä ongelmia.”

Julkaistu: 4.5.2018