Tuulilasi

Muu maailma tukee sähköautoilua - Yhdysvalloissa peritään lisämaksuja

Koko muu maailma jakaa tukia ja erilaisia kannustimia kiihdyttääkseen sähköautojen myyntiä. Yhdysvalloissa kaikki on toisin.
Kuvat Tesla

Bloomberg Newsin mukaan nimittäin lähes puolessa Yhdysvaltain osavaltioista joutuu maksamaan lisä maksun, jos ajaa sähköautolla.

24 osavaltiossa tällainen maksu lisätään rekisteröinnin yhteydessä asiakkaan laskuun. Monissa osavaltioissa se on noin 200 dollaria, mutta Illinoisissa on ehdotettu jopa 1000 dollarin vuotuista lisämaksua sähköautoilijoille.

Kun uusi aalto lataushybridejä tuli markkinoille vuonna 2010, Yhdysvalloissa niiden myyntiä pyrittiin vauhdittamaan kannustimilla. Näin tehtiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Nyt jopa Kalifornia, missä on tällä hetkellä noin puolet koko maan sähköautoista, suunnittelee samanlaista lisämaksua. Tätä perustellaan sillä, että sähköautoilijatkin maksavat osansa esimerkiksi teiden kunnossapidosta, mikä maksatetaan autoilijoilla nyt lähinnä polttoaineveroina.

”Mielestäni myös sähköautoilijoiden on oltava mukana maksamassa siitä, että tiet ja esimerkiksi sillat pidetään kunnossa”, sanoo Iowan kaupunginvaltuustossa istuva demokraatti John Forbes, vaikka ajaa itsekin Chevrolet Bolt -sähköautolla.

Lisämaksujen kriitikoiden mukaan ne ovat vain näennäisratkaisu ongelmaan, jota ei ole edes olemassa. Esimerkiksi Idahossa ja Pohjois-Dakotassa, missä maksuja kerätään, on vain noin 1000 sähköautoa liikenteessä. Kriitikoiden mukaan kyse on – kuinkas muuten – poliittisesta pelistä.

”Jotenkin epäilen, että tämän takana on ainakin osittain öljy-yhtiöiden painostus, koska he luonnollisesti haluavat estää sähköautojen määrän kasvun”, kommentoi puolestaan Natural Resources Defense Councililn johtava tutkija Simon Mui.

Tilastojen mukaan Yhdysvalloissa oli vuoden 2018 lopussa noin 565 000 sähköistettyä autoa.

Julkaistu: 14.5.2019
5 kommenttia