Apu

Mustan aukon mysteerit avautuvat: huipputarkan havaintolaitteen kuvat yllättivät tutkijat


Tähtitieteilijät saivat huipputarkkoja kuvia kaukaisen galaksin plasmasuihkuista. Tarkkuus on kuin Kuusta voisi katsoa Maassa olevaa biljardipalloa.
Kuvat Pier Raffaele Platania INAF/IRA (kompositio); Lebedev Instituutti (RadioAstron)

Kaukana avaruudessa on Perseuksen galaksijoukon massiivinen keskusgalaksi NGC 1275, jonka keskellä olevan mustan aukon massa on miljardikertainen Auringon massaan verrattuna. Jättigalaksin etäisyys Maasta on peräti 230 miljoonaa valovuotta. Hurjasta etäisyydestä huolimatta tutkijat onnistuivat kuvaamaan tarkasti galaksin mustan aukon lähettämän plasmasuihkun rakennetta. Lähes valonnopeudella virtaavien suihkujen syntyalueen rakenteesta on tähän mennessä tehty päätelmiä vain mallien ja tietokonesimulaatioiden avulla. Kuvaustulos yllätti tutkijat.

– Lähellä syntypaikkaansa suihku osoittautui leveämmäksi kuin suosituimmat mallit ennustavat, sanoo kuvat ottanutta kansainvälistä havainto-ohjelmaa johtava Aalto-yliopiston akatemiatutkija Tuomas Savolainen yliopiston tiedotteessa.

Tulokset eivät vielä kumoa aiemmin tehtyjä malleja, mutta antavat tärkeää tietoa siitä, kuinka malleja voidaan kehittää oikeaan suuntaan.

Tähtitieteen historian tarkin havaintolaite

Kuvatarkkuus saatiin aiempaa paremmaksi, kun kuvaukseen valjastettiin venäläinen RadioAstron-radioteleskooppi ja yli kaksikymmentä Maassa olevaa teleskooppia. Maata kiertävä venäläisteleskooppi on erotuskyvyltään tähtitieteen historian tarkin havaintolaite. Sen tarkkuus on sama kuin Kuusta voisi katsella Maassa olevaa biljardipalloa.

Julkaistu: 27.4.2018