Apu

Miksi joillain leijonilla on musta harja? Miksi leppäkertulla on täplät? Miten virukset syntyvät? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi joillain leijonilla on musta harja? Miksi leppäkertulla on täplät? Miten virukset syntyvät? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymykset pureutuvat leijonien karvoitukseen, leppäkertun pilkkuihin ja virusten syvimpään olemukseen.
Julkaistu: 21.8.2020

”Miksi joillain leijonilla on musta harja?”

Urosleijonille kasvaa aikuisena harja. Teini-ikäisillä leijonauroksilla harja on harva ja lyhyt, mutta tuuhenee ja tummentuu iän myötä.

On tutkittu, että tumma- ja tuuheaharjaiset urokset viehättäisivät naarasleijonia vaaleaharjaista enemmän ja niillä olisi enemmän testosteronisukuhormonia ja pentuja kuin vaaleaharjaisilla. Tummaharjaiset voittavat usein tappeluita.

Intiassa elävillä aasianleijonilla on tavallisesti tummempi ja tuuheampi harja kuin afrikkalaisilla leijonilla.

  • Kysyjä: Kaarle, 5
  • Vastaaja: Hanna-Maija Lahtinen, Korkeasaaren nisäkäskuraattori

”Miksi leppäkertulla on täplät?”

"Yleensä hyönteiset pyrkivät saalistajien vuoksi olemaan mahdollisimman huomaamattomia eli suojavärisiä.

Leppäkertut toimivat päinvastoin: ne pyrkivät olemaan mahdollisimman näkyviä, koska ne ovat myrkyllisiä.

Myrkylliset hyönteiset ovat melkein aina punaisen ja mustan tai keltaisen ja mustan kirjavia. Leppäkertun väritys pilkkuineen siis viestii saalistajalle: olen myrkyllinen, älä syö minua."

  • Kysyjä: Arttu, 7
  • Vastaaja: Marko Mutanen, yli-intendentti, hyönteistutkija, Oulun yliopisto

”Miten virukset syntyvät?”

Virusten synnylle on kolme eri vaihtoehtoa. Solujen välillä hyppivä aines ehkä nappasi kuoret suojakseen, jolloin syntyivät ensimmäiset virukset.

Toinen vaihtoehto on, että virukset olivat alun perin soluja, ja ajan kuluessa niiden ominaisuudet vähentyivät, jolloin jäljelle jäi hyvin yksinkertainen eliö. Kolmas vaihtoehto on, että viruksia oli olemassa jo ennen soluja.

Lisääntyäkseen virukset tarvitsevat toisia eliöitä. Kopioinnissa voi tapahtua virheitä, ja siksi virukset muuntuvat koko ajan.

  • Kysyjä: Valtteri, 10
  • Vastaaja: Lotta-Riina Sundberg, solu- ja molekyylibiologian apulaisprofessori, Jyväskylän yliopisto

Kommentoi »