Tuulilasi

Musta laatikko myös autoihin? – autonominen ajaminen tuo uusia vaikutuksia


Saksan viranomaiset kaavailevat säädöstä, jonka mukaan autonomiseen ajamiseen kykenevissä autoissa olisi asennettuna eräänlainen musta laatikko.
Teksti Max Lange
Kuvat Daimler

Viranomaiset haluaisivat käyttää laatikon tallentamia tietoja selvittämään, kuka on vastuussa onnettomuudessa, jossa on ollut käytössä autopilottitoiminto. Musta laatikko asennettaisiin kaikkiin autoihin, joissa on autonomiaan kykeneviä ominaisuuksia.

Yhdysvalloissa toukokuun alussa sattunut kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa oli käytössä Teslan Autopilot, on toiminut eräänlaisena lähtölaukauksena myös kyseiselle mustalle laatikolle. Tilanteen vastuukysymykset ovat olleet jälkikäteen epäselviä.

Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt ehdottaa myös, että autonomisen ajamisen aikana kuljettajien ei tarvitse kiinnittää huomiota liikenteeseen tai keskittyä ohjaamiseen, mutta on pysyttävä kuljettajan paikalla hätätilanteen sattuessa. Tällöin kuljettaja voi tarttua hallintalaitteisiin, jos on tarvetta.

Tärkeää lainsäädännön ja vastuun kannalta on hetki, jolloin auto pyytää siirtämään ohjaamisen takaisin kuljettajalle. Tämä voidaan tarkistaa jälkikäteen mustan laatikon tiedoista. Dobrindtin ehdotus lähtee tarkastettavaksi muihin ministeriöihin vielä tämän kesän aikana, kertoo Automotive News Europe.

Saksan hallitus haluaa tukea paikallisia autojättejä, jotta niistä tulisi johtavia tekijöitä autonomisen ajamisen teknologiassa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 19.7.2016