
Suomessa toimii toistakymmentä romukullan ostamiseen erikoistunutta yritystä, ja toimipisteitä on useita kymmeniä. Kultaa ottavat vastaan myös panttilainaamot, huutokauppakamarit ja monet kultasepänliikeet.
Mummon vihkisormuksista ja muista ylimääräisistä koruista voi saada hyvän hinnan, jos ne raaskii kierrättää. Mutta minne korut kannattaisi viedä?
Oikea kierrätyspaikka riippuu siitä, millainen oma kultasaalis on. Jos joukossa on timanttisormuksia tai esimerkiksi Kalevala Korun tai Lapponian designkoruja, oikea arvo on enemmän kuin pelkkä kullan paino grammoina. Esineillä on silloin myös käyttö- ja koruarvoa.
Kullanostoliikkeet ovat kiinnostuneita vain kullan painosta, joten designkorut kannattaa myydä huutokauppaan.
Jos korut haluaa myöhemmin takaisin, ne voi pantata. Panttaaminen on kuitenkin neljän kuukauden laina, josta maksetaan aina tietty hinta. Laina-arvot perustuvat arvioitsijan käsitykseen esineiden arvosta.
Keräsimme kaapista läjän jalometalliromua ja vierailimme kahdessa tunnetussa ostoliikkeessä. Vertailun vuoksi kävimme myös panttilainaamossa, joka arvioi meille lainahinnat kullan ja korujen käyttöarvon mukaan.
Lue koko juttu Avusta 33/2013, ja katso, kuka maksoi parhaiten.
Teksti Saara Pakarinen
Kuvat Kirsi Tuura