Mullistava keksintö - yhdysvaltalaistukijat pystyivät muuttamaan muovijätteen polttoaineeksi
Autot ja liikenne
Mullistava keksintö - yhdysvaltalaistukijat pystyivät muuttamaan muovijätteen polttoaineeksi
Yhdysvalloissa Purduen yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon muuttaa esimerkiksi yleisesti elintarvikepakkauksissa käytettävän polypropeenimuovijätteen öljyksi, joka voidaan sitten jalostaa joko bensiiniksi ja dieselpolttoaineeksi.
Julkaistu 14.2.2019
Tuulilasi

Professori Linda Wangin johtama ryhmä pystyi muuttamaan muovin öljyksi lisäämällä siihen pellettejä ja laittamalla sen äärimmäisen kuumaan veteen. Vesi oli 380-500 asteista ja paine 225 kertaa suurempi kuin normaalisti merenpinnan tasolla.

Veden lämpötilasta riippuen prosessi kesti tunnista kuuteen tuntiin ja sen avulla 90 % muovijätteestä saatiin muunnettua öljyksi. Öljy pystyttiin sen jälkeen tislaamaan joko bensiiniksi tai dieselpolttoaineeksi.

Jos metodi pystytään kaupallistamaan, sen avulla muovijätteestä voitaisiin tutkijoiden mukaan saada jopa 4 % vuotuisesta bensiinin ja dieselin tarpeesta.

Kuluneen 50 vuoden aikana maaperään ja vesistöihin on heitetty noin 50 miljardia tonnia muovijätettä, mistä 23 % on polypropeenia. Kaikesta muovijätteestä noin 12 % on poltettu ja vain 9 % kierrätetty.

Kommentoi »