Tuulilasi

Mullistaako 3D-tulostus autokaupan? Autosi valmistuu odotellessa!


Yhdysvaltalainen Local Motors on esitellyt maailman ensimmäisen 3D-tulostettavan auton nimeltään Strati. Yrityksen mukaan 3D-tulostaminen voi lyhentää auton valmistusajan tunteihin.
Kuvat Local Motors

Tulevaisuuden visioissa uuden auton ostotapahtuma voisi olla seuraavanlainen: Asiakas menee autokauppaan, valitsee valikoimasta haluamansa mallin, ja auto valmistuu asiakkaan odotellessa päivän päätteeksi. Illalla hän voi ajaa uudella 3D-tulostetulla autollaan kotiin.

Jos Local Motorsin toimitusjohtajaa Jay Rogersia on uskominen, tämä visio voi olla todellisuutta hyvinkin pian. Sama yritys julkaisi kansainvälisillä valmistus- ja teknologiamessuilla (IMTS) Chicagossa maailman ensimmäisen 3D-tulostettavan auton.

Local Motors järjesti kisan, jossa tavalliset ihmiset saivat kehittää CAD-ohjelmalla 3D-mallin uudesta tulostettavasta autosta. Voittajaksi valikoitui yli 200 osallistujan joukosta italialaisen Michele Anoen ehdotus – Strati. Se on italiaa ja tarkoittaa kerroksia. Nimi on osuva, sillä 3D-tulostamisesssa malli syntyy nimenomaan kerroksista.

Local Motors joutui etsimään vuoden verran yritystä, joka voisi tulostaa auton. Lopulta löytyivät tarvittavat laitteet ja yhteistyökumppanit 3D-tulostetun auton valmistamiseen. Ensimmäinen prototyyppi valmistui IMTS-messuhallissa 44 tunnissa.

Stratin runko ja kehikko on koottu yhdestä isosta osasta, joka on tehty hiilikuituvahvisteisesta muovista. Raaka-aine on alun perin pelletin muodossa, josta 3D-tulostin tulostaa lopullisen mallin. Tulostamisen takia koko autossa on vain 49 osaa. Monissa nykyautoissa osia on 5 000–6 000.

Stratin prototyypissä on sähkömoottori, jonka avulla auton huippunopeus on 40 mailia eli noin 65 km/h. Tekniikka on lainattu Renault Twizystä, ja toimintamatkaksi luvataan 200 km. Local Motors suunnittelee tarjoavansa myös polttomoottorilla varustettua versiota Stratista.

3D-tulostamisella ei haluta tehdä kallista luksustuotetta, vaan alentaa autojen tuotantokustannuksia. Jay Rogers arvelee, että 3D-tulostettu Strati olisi valmis tuotantoon vuonna 2016, ja hinta asettuisi reilusti alle 30 000 euroon.

3D-tulostamisen on ennustettu mullistavan ihmisten kulutustavaroiden hankkimisen. Nyt tämä tekniikka on tulossa autoihin. Uskotko, että tulostaminen muuttaa tavan, jolla auto valmistetaan tulevaisuudessa?

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 18.9.2014