Tuulilasi

Muista nämä asiat renkaita vaihtaessasi


Renkaidenvaihtosesonki alkaa ensimmäisten räntäsateiden myötä.
Kuvat Anssi Kienanen

Jos vaihdat talvirenkaat autoosi itse, tarkasta, että renkaiden pultit on kiristetty kunnolla. Renkaiden irtoaminen vauhdissa aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti syksyisin ja keväisin.

Vakuutusyhtiö Ifiin ilmoitetaan joka syksy useita kymmeniä vahinkoja, jotka johtuvat auton renkaan irtoamisesta. Yleensä irtoamisen syynä on se, että renkaan pultteja ei ole muistettu kiristää kunnolla renkaiden vaihdon yhteydessä.

Vauhdissa irtoava autonrengas on vaarallinen kaikille tiellä liikkujille. Pahimmassa tapauksessa tiellä poukkoileva rengas johtaa kolariin, parhaassa tapauksessa ainoastaan renkaan menettänyt auto vaurioituu.

Kun rengas irtoaa vauhdissa, tyypillisesti auton puskuri, alusta, akselin päät tai jarrut vioittuvat. Vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 1500‒2000 euroa. Myös lähistölle sinkoilevat pultit voivat olla vaarallisia, ja ne voivat jopa rikkoa tuulilasin.

Kun renkaat on vaihdettu, kannattaa niiden pultit kiristää uudelleen 100‒150 kilometrin ajon jälkeen.

Renkaiden vaihtajan muistilista: 

  • Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä. Suositeltava syvyys on kuitenkin vähintään viisi millimetriä. Voit testata urasyvyyden helposti kahden euron kolikolla. Urasyvyys on riittävä, jos kolikon hopean väristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan.
  • Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, vaihda renkaat uusiin. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti.
  • Sijoita parhaassa kunnossa olevat renkaat taakse.
  • Kun vaihdat renkaat, tarkista heti vaihdon jälkeen renkaiden paineet. Voit tarkastaa autollesi sopivan rengaspaineen auton ohjekirjasta.
  • Kiristä renkaiden pultit uudelleen noin 100‒150 kilometrin ajon jälkeen.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 18.10.2013