
Aurinko antaa energiaa, virkistää ja lisää D-vitamiinin tuotantoa ihossa. Positiivisten vaikutusten lisäksi auringon haitalliset vaikutukset tiedostetaan entistä paremmin.
Arvioiden mukaan ihosyöpiä voisi ehkäistä jopa 95-prosenttisesti estämällä ihon palamisen. Tunnemme auringon UVB-säteet ihon kuumotuksena ja jopa palamisena. Säteiden vaikutuksen huomaa kuitenkin usein vasta viiveellä, mikä lisää vaaraa oleskella auringossa liian pitkään.
Mikä ihmeen UVA-suoja?
Olemme tottuneet katsomaan aurinkosuojavoiteen UVB-suojakerrointa, mutta hyvässä tuotteessa on myös UVA-suoja. Jos pakkauksessa on UVA-merkintä, tuotteen UVA-suoja on vähintään puolet UVB-suojakertoimesta.
Auringon pitkäaaltoiset UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon. Niiden myötä ihon ikääntyminen nopeutuu, koska ihon elastisuutta ylläpitävät säikeet vaurioituvat. Nämä säteet voivat UVB-säteiden tavoin aiheuttaa myös pigmenttimuutoksia ja valoihottumaa sekä altistaa ihosyöville.
Varjossakin ruskettuu
Viime aikoina on alettu puhua myös UVC-säteistä. Yleensä ilmakehän otsonikerros pysäyttää ne. Jos otsonikerros on vaurioitunut, säteet pääsevät sen läpi ja voivat olla vaarallisia iholle. Ohut pilvipeitto ei estä UV-säteiden vaikutusta, vaan jopa 90 prosenttia säteistä tulee sen läpi.
Varjossakin iho ruskettuu. Myös erilaiset pinnat vahvistavat auringonsäteiden vaikutusta. Veden heijastusvaikutus on 10–40 prosenttia, hiekan 15–25 ja nurmikonkin kuusi prosenttia.
Iho ei unohda
Iho on todellinen muistihirmu: se muistaa jokaisen palamisen. Lapsuudessa palanut iho voi vuosikymmeniä myöhemmin johtaa ihosyöpään.
Levitä aurinkosuojatuotetta noin puoli tuntia ennen kuin menet ulos. Vartalolle tarvitset noin 30–40 ml voidetta. Älä unohda korvia, jalkapöytiä, niskaa tai huulia. Lisää suojaa parin tunnin välein.
Aurinkosuojatuotteen lisäksi on hyvä muistaa vaatteiden ja aurinkolasien merkitys. Koska aurinko on kuumimmillaan kello 11–15, vältä silloin voimakasta auringonpaistetta.
Jos ihailet päivettynyttä ihoa mutta palat helposti, muista itseruskettavat tuotteet. Niillä saat terveen värin turvallisesti.
Teksti: Kaisa Virtanen
Kuva: A-lehtien kuvatoimitus
Juttu on julkaistu Eevan numerossa 6/2017.