Tuulilasi

Moottoritien varteen rautapultteja – "lisäävät ajajan vireyttä ja siten ajoturvallisuutta"

Moottoritien varteen rautapultteja – "lisäävät ajajan vireyttä ja siten ajoturvallisuutta"
Koskenkylä–Kotka-moottoritie on Suomen pisin visuaalisesti yhtenäinen tieosuus, jolla esiintyy kymmeniä eri turvallisuutta lisääviä taideaiheita.
Julkaistu: 4.6.2014

Estetiikkaelementtien asennus kiihtyy kesäkuussa: eilen tiistaina Ruotsinpyhtäällä asennettiin rautapultteja muistuttavat siltapilarikuoret.

Moottoritie on osa nykyajan maisemaa. Väyläestetiikka, eli tien varrelle tai rakenteisiin suunnitellut visuaaliset elementit, muodostaa siten olennaisen osan ympäristöä, jossa suomalaiset liikkuvat päivittäin.

Korkealaatuinen väyläestetiikka tekee tiestä turvallisemman rytmittämällä tiellä liikkumista.

”Tasaisin välein toistuvat visuaaliset impulssit lisäävät ajajan vireyttä ja siten ajoturvallisuutta”, kertoo arkkitehti Eevaliisa Härö Rambollista. Härö on yksi tieosuuden väyläestetiikan pääsuunnittelijoista.

Taiteen ja muun tie-estetiikan avulla muodostetaan moottoritielle elementtejä, jotka tekevät tien eri kohdista tunnistettavia ja toimivat näin myös opasteina tienkäyttäjille.

”Moottoritien suuret ajonopeudet edellyttävät, että taideteokset ovat helposti hahmotettavia myös kaukaa. Niiden pitää siis herättää juuri sopivasti huomiota. Ei liikaa, eikä liian vähän”, kertoo taiteilija Tuula Lehtinen väyläestetiikkaan ja taiteeseen arkkitehtuurin yhteydessä erikoistuneesta Frei Zimmer Oy:stä.

Lehtinen on taiteilija Pertti Kukkosen kanssa vastannut tieosuuden väyläestetiikan erityisteoksista ja yleisilmeestä yhteistyössä erityisesti Eevaliisa Härön (Ramboll Finland Oy) ja Marja Oittisen (Sito Oy) kanssa.

Estetiikka auttaa myös elinkeinoelämää: mielenkiintoinen elementti, esimerkiksi rautapulttia tai merimerkkejä muistuttava siltapilari, kiinnittää autoilijan huomion ja houkuttelee tutustumaan alueeseen. Estetiikkasuunnitelmassa onkin huomioitu alueen kuntien edustajien mielipiteet ja tavoitteet: väyläestetiikka tuo esiin alueen historiaa, luontoa ja elinkeinoelämää.

”Esimerkiksi tänään asennettavat Ruotsinpyhtään eritasoliittymän rautapultteja esittävät teräskuoriset keskikaistapilarit viittaavat muodollaan ja materiaaliltaan alueen rautateollisuushistoriaan. Loviisan itäisen eritasoliittymän turkoosit keskikaistapilarit taas ovat saaneet muotokielensä sähköenergiaa kuvaavasta symbolista”, Lehtinen kertoo.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentoi »