Tuulilasi

Moottoritie on kuorrutettu tekniikalla – video


Koskenkylä-Kotka-moottoritien varteen asennetaan lähes 400 telematiikkajärjestelmään kuuluvaa laitetta, kuten mittauslaitteita, havaintopisteitä ja tiesääasemia.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto

Telematiikkaratkaisujen tarkoitus on tehdä teistä turvallisempia ja liikenteestä mahdollisimman sujuvaa.

Liikennetelematiikka otetaan käyttöön Porvoon ja Kotkan välillä syksyllä 2014, kun uusi moottoritie Koskenkylästä Kotkaan avataan kokonaisuudessaan liikenteelle.

Koskenkylä–Kotka-moottoritiellä on runsaasti telematiikkaa eli tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäviä liikenteenohjauslaitteistoja. Telematiikan avulla seurataan liikenteen määrää, nopeutta ja paikallisia ympäristöolosuhteita ja ohjataan liikennettä. Seurantalaitteiden keräämän informaation avulla liikennettä ohjataan etäohjattavilla liikennemerkeillä ja infotauluilla.

Liikenteen sujuvuuteen vaikuttaa myös se, että nopeusrajoitukset vastaavat todellisia ajo-olosuhteita sen sijaan, että ne perustuisivat vuodenaikoihin tai liikennemäärien keskiarvoihin.

Tunnelissa on erityisen paljon tekniikkaa

Tienkäyttäjille telematiikka näkyy erityisesti opasteissa ja infotauluissa sekä Markkinamäen tunnelissa Ahvenkoskella.

Tunnelissa telematiikka lisää tienkäyttäjien turvallisuutta ja auttaa ennakoimaan vaaratilanteita. Tunnelissa on esimerkiksi laitteisto, joka tunnistaa hitaan tai väärään suuntaan ajavan ajoneuvon.

"Jos tunnelissa on häiriö, järjestelmä tekee hälytyksen ja kääntää tunnelin kamerat häiriön suuntaan, jotta tieliikennekeskus pystyy toimimaan nopeasti ja estämään lisävahingot", kertoo TYL Pulterin suunnittelujohtaja Jere Keskinen.

Telematiikka tekee E18-tiestä myös energiatehokkaamman. Tien valaistusta pystytään ohjaamaan luonnonvalon määrän, sääolosuhteiden ja liikennemäärien mukaan. Näin tie on optimaalisesti valaistu ja energiaa säästyy.

Lisäksi E18-tien ulkoalueet on valaistu energiatehokkailla LED-valoilla. Energiatehokkuuden merkitys on suurin Markkinamäen tunnelissa, jonka valaistus on toteutettu osittain LED-valoilla.

"Tunnelit ovat todellisia energiasyöppöjä, sillä valot ovat päällä ympäri vuorokauden ja valaistuksen on mukauduttava luonnollisen valon määrään. Mitä kirkkaampi päivä on ulkona, sitä kirkkaampi on valon oltava myös tunnelissa", Keskinen kertoo.

Vuositasolla LED-valaistu tunneli säästää noin 70 000 kWh sähköä. Lisäksi osa tunnelin käyttämästä energiasta tuotetaan lähellä sijaitsevan huoltorakennuksen katolle sijoitetuilla aurinkopaneeleilla.

Telematiikka Koskenkylä–Kotka -moottoritiellä:

 • 33 liikenteenseurantakameraa
 • 34 etäohjattavaa keskikaistapuomia
 • 150 etäohjattavaa liikennemerkkiä
 • 32 infotaulua
 • 16 LAM-mittauspistettä (LAM, liikenteen automaattinen mittausjärjestelmä)
 • 8 LML-mittauspistettä tunnelissa (LML, liikenteen mittauslaite, joka tunnistaa hitaan, pysähtyneen tai väärään suuntaan ajavan ajoneuvon)
 • 6 tiesääasemaa
 • 1 häikäisyhavaintopiste
 • 11 pysäytyspuomia
 • 15 laitetilaa tienvarressa
 • 100 sähkö- ja logiikkakeskusta tienvarressa

Liikenneviraston videolla kerrotaan, mitä hyötyä telematiikasta on tienkäyttäjille:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.5.2014