Monilla on väärä diabetesdiagnoosi
Terveys ja hyvinvointi
Monilla on väärä diabetesdiagnoosi
Aikuisiässä puhkeava LADA-diabetes sekoitetaan usein kakkostyypin diabetekseen. Joka kymmenes kakkostyypin diabeteksen diagnoosin saanut suomalainen sairastaa todellisuudessa LADAa.
2Kommenttia
Julkaistu 20.10.2016
Apu

LADA-diabetes on aikuisiällä, yleensä 35 ikävuoden jälkeen, alkava autoimmuunitaustainen insuliininpuutosdiabetes. Se on ykköstyypin diabeteksen alamuoto, jossa insuliininpuutos kehittyy hitaammin ja myöhemmin kuin  lapsuus- ja nuoruusiän muodossa.

LADAn tunnistaminen on vaikeaa, koska sairauden oirekuva on hyvin monimuotoinen ja sairastuneet erilaisia. Joillain oireet muistuttavat ykköstyypin diabetesta, kun taas moni saattaa olla täysin oireeton. Sairastuneissa on sekä hoikkia että ylipainoisia. Varsinkin ylipainoisilla LADA diagnosoidaan usein väärin, sillä erityisesti sairauden alkuvaiheessa se muistuttaa merkittävästi kakkostyypin diabetesta.

Usein LADAsta kielii jokin autoimmuunisairaus, sillä autoimmuunisairauksilla on tapana seurata toisiaan. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja huono sokeritasapaino viestivät usein LADAsta. Nopea insuliininpuutos ja hoitotasapainon huonontuminen ovat niin ikään merkkejä tästä sairaudesta. Sairaus diagnosoidaan mittaamalla veren GAD-vasta-aineet.

LADAa hoidetaan kuten muitakin diabeteksen tyyppejä, erityisesti ruokavaliolla sekä erilaisilla lääketableteilla ja -pistoksilla. Kakkostyypin diabeteksesta poiketen LADA-diabetesta ei voi ehkäistä ennalta. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat perintö- ja ympäristötekijät.

Teksti: Noora Takamäki

Lähde: Tehy-lehti

2 kommenttia