Mondo

Mondon valinnat 2013


Rumpujen pärinää, kiitos! Mondo valitsi vuoden parhaat reissut ja tässä ne ovat: Marseille, Burma, Amsterdam ja 12 muuta kohdetta, joihin on pakko päästä vuonna 2013.

Paras hemmottelukohde ISLANTI

Islanti tunnetaan huikeista maisemistaan, mutta maa on myös täydellinen kylpyläkohde. Kuumavesialtaissa loikoilu on islantilainen tapa viettää vapaa-aikaa, joten uimahalleja löytyy pienimmistäkin kylistä.

Paras romanttinen kohde CINQUE TERRE, ITALIA

Kaunista kuin postikortissa! Ligurian rannikolla sijaitsevan Cinque Terren viisi pientä kylää kujineen ja taustalla kohoavine kukkulaisine patikkapolkuineen ja viinitarhoineen tarjoavat upeat puitteet lemmenlomalle.

Paras rantaloma MALESIA

Malesia houkuttelee yhä uusia kävijöitä, ja syystä. Sen rannoilta, kuten Langkawin saariston aurinkokohteista, löytyy taattua lämpöä, mutta Malesia on upean monipuolinen maa maailmanluokan sukelluskohteineen ja luontoretkineen.

Paras seikkailukohde BURMA

Burma on alkanut avautua matkailijoille poliittisten muutosten myötä ja on nyt maa, joka on kaikkien reppureissaajien huulilla. Massaturismin lieveilmiöitä ei vielä ole, joten matkailijoilta peräänkuulutetaan vastuullisia valintoja matkalla.

Paras kotimaan löytö POHJANMAAN PUUTALOIDYLLIT

Pienten rannikkokaupunkien rypäs tarjoaa puutaloidyllin, joka on monille vielä melko tuntematon osa Suomea. Reitti on kätevän pituinen, kierrettävissä samalla reissulla, ja alueelta löytyy myös hienoja hiekkarantoja ja saaristolaistunnelmaa.

Paras aktiiviloma SLOVENIA

Kaakkois-Euroopan pieni maa on löytö mukavien patikointien ja vaativampienkin ulkoiluaktiviteettien, kuten liitovarjolennon tai maastopyöräilyn harrastajille.

Paras luontoelämys NUUKSIO, SUOMI

Nuuksion kansallispuisto on koko Euroopassa poikkeuksellinen luontokohde. Harvassa ovat pääkaupungit, joilla on lyhyen bussimatkan päässä kaunis ja kaikkien ilmaiseksi käytettävissä oleva luonnonpuisto. Keväällä Nuuksioon avautuu uusi Haltia-luontokeskus.

Paras lähiloma MALMÖ

Ruotsin kaupungeista moni tuntee Tukholman ja Göteborgin, mutta nyt nousee Malmö. Monikulttuurisuudestaan tunnettu kaupunki tarjoaa nautiskelijalle paljon hyvää: museoita, gallerioita, spa-hoitoja ja kiinnostavia ravintoloita. Toukokuussa järjestettävät Euroviisut tekevät Malmöstä ajankohtaisen juuri nyt.

Paras kulttuurimatka MARSEILLE

Vuoden 2013 kulttuuripääkaupunki elää uutta kevättään. Entisen työläiskaupungin julkisivuja kunnostetaan, ja vanhaan satamaan nousee huippuarkkitehtuuria. Kulttuurivuoden yli 500 tapahtumaa tutustuttavat muun muassa graffiteihin ja rapmusiikkiin, joista kaupunki tunnetaan.

Paras unelmaloma UUSI-SEELANTI

Peter Jacksonin ohjaamat Taru Sormusten Herrasta -trilogia sekä tuore Hobitti-elokuva ovat tehneet Uudesta-Seelannista trendikohteen. Eikä ihme: kukapa ei haluaisi samoilla satumaisissa maisemissa.

Paras "come back" KIOTO

Matkailijat ovat palanneet Japaniin vuoden 2011 tsunamin jälkeen. Maailman suurin kaupunki Tokio on toki pakollinen kohde Japaniin matkustaville, mutta jos haluaa kokea mielikuvien kaunista vanhaa Japania, lomaan kannattaa yhdistää vierailu Kiotossa. Kiotossa sijaitsevat Japanin hienoimmat temppelit ja niiden ihmeelliset puutarhat pienine lampineen, käkkyrämäntyineen ja tarkkaan valittuine sammalineen.

Paras ruokamatka MEKSIKO

2010-luku on meksikolaisen ruuan vuosikymmen: meksikolaisista ravintoloista on tullut maailmanlaajuinen ilmiö, joka näkyy Helsingissä asti. Rento mutta intohimoinen ruokakulttuuri tekee vaikutuksen.

Paras viikonloppukohde AMSTERDAM

Amsterdam on täydellinen viikonloppukohde nautiskelijalle – ja vuosi 2013 on erityisen hieno vuosi kaupungissa vierailulle. Tänä vuonna Amsterdamin menokalenteri suorastaan pursuaa kiinnostavia tärppejä: päänähtävyyksiin kuuluvat Rijksmuseum ja Van Gogh -museo avautuvat remonttien jälkeen, kanavakehä täyttää 400 vuotta ja konserttitalo Concertgebouw 125 vuotta.

Paras reitti PACIFIC HIGHWAY 1

Moni haaveilee elämänsä road tripistä Yhdysvaltojen halki, mutta länsirannikon Pacific Coast Highway 1 voi olla vielä lähempänä autoilu-unelmaa. Yli tuhannen kilometrin tie vie unohtumattomille kalliorannoille, luonnonpuistoihin ja suurkaupunkeihin.

Paras perhematka KROATIA

Vain kolmen tunnin lentomatkan päässä odottaa Välimeren puhtain rannikko kirkkaine vesineen ja rantoineen, jotka on kuin tehty koko perheen lomaan. Kroatian odotetaan liittyvän EU:hun heinäkuussa, jonka myötä maahan matkustamisesta tulee entistäkin helpompaa.

Lue lisää tammikuun Mondosta.

Julkaistu: 14.1.2013