Mondo testasi Oulun GreenStarin: Tältä tuntuu majoitus suomalaisessa hotellissa, joka mainostaa olevansa erityisen ympäristöystävällinen
Mondo testasi
Mondo testasi Oulun GreenStarin: Tältä tuntuu majoitus suomalaisessa hotellissa, joka mainostaa olevansa erityisen ympäristöystävällinen
Kotimainen viiden hotellin ketju GreenStar haluaa erottua muista ympäristöystävällisyydellään. Mondo kävi koeyöpymässä ketjun uuden hotellin Oulun sydämessä.
Julkaistu 1.2.2023
Mondo

Pieni suomalainen hotelliketju GreenStar on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen, ja sillä on ollut kauan majapaikat Jyväskylässä, Lahdessa, Vaasassa ja Joensuussa. Nyt yritys on avannut hotellin aivan Oulun ytimessä, ja Mondo kävi testiyöpymässä paikan tuoreeltaan.

GreenStar Oulu sijaitsee Uudenkadun ja Pakkahuoneenkadun kulmauksessa, Otto Karhin puiston reunalla. Tämän keskemmäs ei Oulussa pääse, ja uudesta hotellista ovatkin kävellen tavoitettavissa kaikki olennaiset nähtävyydet ja monet ravintolat.

GreenStar-hotelli sijaitsee liikerakennuksessa aivan Oulun keskustassa puistikon reunalla. Oululaiset tuntevat paikan Letkun puistona – nimi tulee vieressä aikoinaan sijainneesta palokunnan talosta.

Talo on ollut aiemmin muun muassa Omenahotellin ja Forenomin huoneistohotellin käytössä. Pelkistetyn liikerakennuksen näköinen paikka kätkee sisäänsä peräti 120 huonetta. Tilat on GreenStaria varten kunnostettu ja maalattu, ja yleisvaikutelma on yksinkertaisen käytännöllinen, kuin budjettiluokan huoneistohotellissa.

Vaikka sijainti on hyvin keskeinen, hotellin kerroksissa on rauhallista nukkua (sisäpihan puolella äänekäs lumiauraus herätti vieraita aamuviideltä, mutta se meteli kaikuu tietysti vain joskus talvella). Muutamissa huoneissa on keittiönurkkaukset, ja kaikkien majoittujien käytössä on pari yhteiskeittiötä ja pyykkitupakin. Hotelli saanee ison osan asiakkaistaan työmatkailijoista, jotka haluavat lähinnä toimivan yösijan, eivät erityistä tyyliä tai runsaita palveluita.

Oulun GreenStarin muutamassa huoneessa on keittiönurkkaus. Kaikkien vieraiden käytössä on kaksi yhteiskeittiötä ja pyykkitupakin.

Aulan yhteistilasta löytyvä aamiainen kasviksineen, munakokkeleineen ja GreenStarille tehtyine kahveineen on maukas. Tieto siitä, että hävikkiruokaa pyritään karsimaan, ilahduttaa: aamiaisten mahdollinen ylijäämä menee ResQ Club -palvelun kautta myyntiin. Uuden GreenStarin henkilökunta on pirteän ystävällistä.

GreenStar haluaa profiloitua kohtuuhintaiseksi ketjuksi, ja firman johto kertoo, että huonehinnat pyritään pitämään noin 20 euroa alempana kuin kunkin kaupungin hotellien keskihinta on. Se ei näy hinnoissa välttämättä kauan etukäteen varatessa, mutta yrityksen mukaan suurin osa varauksista tehdään hyvin lähellä majoittumisaikaa ja niissä tuo hintataso toteutuu.

Kahden hengen huoneen hinta alkaa tänä keväänä Oulun GreenStarissa hotellin oman varaussivun mukaan yleensä 95-100 eurosta (jutun kirjoittamisen aikaan katsottuna). Aamiainen maksaa kympin lisää per majoittuja.

Se hintataso (120 euroa) on parikymppiä vähemmän kuin mitä esimerkiksi lähikorttelissa sijaitsevan, perinteikkääseen rakennukseen hyvin remontoidun Oulun Sokos Hotel Arinan majoitus edullisimmillaan keväällä maksaa. Toisaalta suuren Arinan huoneiden, aamiaisen ja palveluiden taso on roimasti parempi.

Oulun hotellitarjonnassa GreenStar on mukava, rento tulokas, joka sopii yksinkertaista toimivuutta arvostaville reissaajille. Erityisen edullinen se ei välttämättä ole mutta vaikuttaa kuitenkin usein kohtuuhintaiselta.

GreenStarin huoneista löytyy perusmukavuudet, ja tilojen ilme on melko pelkistetty.

GreenStarin toiminta perustuu yrityksen mukaan erityisesti vastuullisuuden tavoitteluun. Se syntyy monista asioista. Osa hotelleista on tehty aiemmin käytössä olleisiin kiinteistöihin. Oulun GreenStarin kunnostuksissa on käytetty jonkin verran kierrätysmateriaaleja ja esimerkiksi aamiaisessa myös lähiseudun aineksia.

Yritys teettää hotelleistaan päästöarvioita ja kompensoi päästöjään CO2Esto-palvelun kautta. Näistä löytyy dokumenttejakin GreenStarin verkkosivuilta, ja se markkinoi olevansa Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju.

Kuinka paljon ympäristöystävällisempi se saattaa olla kuin maan isot hotellitoimijat, on vaikea arvioida. Suomen lähes kaikki hotellit, suurista ketjuista pieniin majataloihin, ovat viime vuosina lisänneet vastuullisuuttaan konkreettisin toimin.

Miltä yöpyminen GreenStarissa sitten tuntui kokonaisuutena? Ihan tavallisen mukavalta. Vastuullisuus syntyy usein aika näkymättömissä olevista asioista, ja matkailijalle se voi olla hyväkin: saa keskittyä matkaan mutta samalla tietää, että taustalla voi olla fiksuja ratkaisuja.

Oulun GreenStarissa aamiaisen voi nauttia aulan oleskelutilassa, josta on näkymät aivan Oulun ytimeen.
Kommentoi »