
Matkalaukkujen ja -reppujen tarjonnassa yleistyvät nyt erityisesti pienet laukut. Niiden kysyntää kasvattavat lentoyhtiöiden usein kohottamat maksut matkatavaroista sekä halpalentoyhtiöt, joiden edullisimmilla lipuilla voi ottaa mukaan vain pikkukassin. Toki vähillä ja kevyillä matkatavaroilla reissaaminen on myös fiksua vastuullisuutta matkailussa.
Pienten ja kevyiden laukkujen suosio näkyy monien valmistajien tuotteissa, samoin kuin pyrkimys materiaalien kierrätykseen. Mondo testasi joukon uusia tai eri tavoin fiksuja laukkuja matkoilla, joissa toimituksen väki reissasi niin Euroopan kaupungeissa kuin Intian maaseudulla.
Fjällrävenin Splitpack-putkikassi (189 euroa) sopii niille, jotka haluavat tavallista rinkkaa tyylikkäämmän repun. Sitä saa 35 ja 55 litran kokoisena, ja laukun voi avata kahteen puoliskoon, joita erottaa verkkokangas. Näin tavaroita voi etsiä aukomatta koko laukkua. Kassi on myös erittäin kestävän ja laadukkaan tuntuinen. Iso miinus tulee tosin siitä, ettei Splitpackin osastoissa ole luontevaa paikkaa läppärille tai muulle kookkaammalle elektroniikalle. Taskujakin saisi olla enemmän.
Muiden käyttäjien arvioissa näkyy, että Splitpackia on vaikea saada asettumaan selkään mukavasti pitkällä patikoinnilla. Se sopiikin parhaiten fiksua ulkonäköä arvostavalle reissaajalle, joka harrastaa vaikka pitkiä junamatkoja.
Samsoniten Ecodiver-lentolaukkua (229 euroa) saa kolmessa koossa. Pienin, 55-senttinen malli käy monilla lentoyhtiöillä käsimatkatavaraksi. PET-kierrätysmateriaalista tehty laukku on päältä pehmeä mutta silti vesitiivis. Se on vedettävien laukkujen parhaimmistoa, ja Ecodiveria saa myös mallina, jossa on hihnat selässä kantamiseen.
Samsoniten laatu näkyy niin Ecodiverin vetoketjuissa kuin muissa yksityiskohdissa. Todella monille, erilaisille reissuille sopiva, pitkäikäinen laukku.
Samsoniten Workationist (159-179 euroa) on tyylikäs pikkureppu, jota saa 40 tai 43 sentin mittaisena. Nirsoinkin virkailija kelpuuttaa tämän lennolle käsimatkatavaraksi. Se sopii lyhyille kaupunkimatkoille: elektroniikan ohella sisään mahtuvat välttämättömyystarvikkeet ja vaihtoalusvaatteet. 90-prosenttisesti PET-kierrätysmateriaalista valmistetussa laukussa on USB-liitin, ja laitteita voi ladata myös ottamatta niitä ulos laukusta. Työmatkailijan ja kaupunkilomailijan hyvin muotoiltu valinta.
Neopod (279 euroa) on Samsoniten nelipyöräinen, 55-senttinen laukku, jonka monet ratkaisut ilahduttavat. Laukun saa avattua kätevästi eri osissa, ja sen tila laajenee tarvittaessa 41 litrasta 48 litraan. Osin kierrätysmateriaaleista tehty 3,3 kilon painoinen lentolaukku tuntuu melko kevyeltä kuljettaa. Sen polykarbonaattikuori suojaa tavaroita hyvin.
Valmistajan mukaan pinnoitus kestää naarmuja, mutta kyllä pintaan Intian-matkalla alkoi tulla ohuita, karheita kulutuksen jälkiäkin. Neopod sopii niin työ- kuin vapaa-ajan reissuille, ja laajennettava koko tuo mukavaa joustavuutta.
Triptekin maahantuoma 20 litran Metz Cabin Max -reppu (56,95 euroa) on pieni tilaihme. Halpalentoyhtiöidenkin istuimen alle hyvin mahtuva polyesterireppu on kevyt ja silti kestävä. Taskuja on paljon, jopa niin monta, että reppuun totutellessa saa alkuun opetella mihin kohtaan laittaa mitäkin. Sisään menee hyvin muutaman päivän reissun kamat, mutta tässä kokoluokassa tilaa ei tietenkään ole tuliaisostoksille.
Reppua saa eri väreissä, kuten kaikkia muitakin tässä testissä kokeiltuja laukkuja. Metz ei ole monine remmeineen ehkä erityinen silmänilo, mutta se on hyvin kätevä pikkureppu.