Apu

Monacon ruhtinas Albert II Suomeen - playboyn maineen saanut kruunupää rauhoittui Charlene-vaimon myötä

Monacon ruhtinas Albert II Suomeen - playboyn maineen saanut kruunupää rauhoittui Charlene-vaimon myötä
Harva enää muistaa, että vakavastiotettava ruhtinas Albert II oli prinssinä playboy, jonka kihlattu yritti karata ennen häitä.
Julkaistu: 12.7.2018

Trumpin ja Putinin jälkeen suomalaiset saavat vastaanottaa siniverisen vieraan. Monacon ruhtinas Albert II saapuu UArctic Congress -tapahtumaan Ouluun 4. syyskuuta. Oulun ja Helsingin yliopistojen järjestämä tapahtuma pidetään Oulussa ja Helsingissä 3.-7. syyskuuta. Albert pitää Oulussa 4. syyskuuta puheen, minkä lisäksi hän osallistuu paneelikeskusteluun.

UArctic Congress keskittyy arktisen alueen kestävään kehittämiseen.

Vaikea tausta

Monacon nykyinen ruhtinas Albert II on ollut patruunana vuodesta 2005, jolloin hänen isänsä Rainier III kuoli 81-vuotiaana. Odotukset eivät olleet kummoisia. Rainier oli elellyt leskenä 23 vuotta, ja hän painui aina vain kumarampaan seuratessaan perillistensä elämää.

Kuopus Stéphanie toikkaroi suhteesta toiseen, tuhlasi järjettömästi ja eli kuin ikiteini. Kohtalo murjoi esikoistytärtä Carolinea, ja siskosten välit olivat jäätävät.

Pahin pettymys liittyi Albertiin. Monacon autonomian takaavassa perustuslaissa sanotaan, että Grimaldien vuodesta 1297 jatkunut valta loppuu ja maa liitetään Ranskaan, jos laillista perillistä ei synny. Rainier olisi halunnut luopua vallasta, mutta ei voinut. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän sentään säädätti lain, jonka mukaan seuraavaksi hallitsijaksi nousee Carolinen esikoispoika Andrea, jos Albert kuolee ilman avioliitossa syntynyttä perillistä.

Rainieria loukkasi syvästi kaksi Albertin aviotonta lasta: vuonna 1992 syntynyt Jazmin ja tätä 11 vuotta nuorempi Alexandre. Molemmat Albert tunnusti lapsikseen dna-testien jälkeen pian isänsä kuoltua.

Alexandren olemassaolo ei ollut salaisuus. Albert ja pojan äiti, togolainen tummaihoinen lentoemäntä Nicole Coste seurustelivat lähes kuusi vuotta, kunnes Rainier pakotti poikansa katkaisemaan suhteen. Jazmin sai alkunsa lomaromanssista Kaliforniasta Monacoon piipahtaneen Tamara Rotolon kanssa, ja lapsi oli ilmeisesti suuri yllätys Albertillekin.

Oliko Albertin epävarmuus pelkoa?

Albert lykkäsi puolisonvalintaa vuosikymmeniä. Hän ei tuntunut välittävän, että se nostatti milloin playboyn mainetta, milloin huhuja homoseksuaalisuudesta.

Epävarmuus haisi jo pelolta. Ehkä sisarten epäonniset liitot ja suhteet vaikuttivat sekä tieto siitä, että katolilaisena hallitsijana Albertilla ei ole mahdollisuuksia avioeroon: on osuttava kerralla oikeaan ja perillisiä pitää saada. Ruhtinatar Gracen menehtyminen auto-onnettomuudessa vain 52-vuotiaana vääristi odotuksia. Äidistä tuli pyhimys – kuka pystyy täyttämään hänen paikkansa seuraavana ruhtinattarena? Albertin ja Gracen suhde oli hyvin läheinen, ja pojan kerrotaan olevan paljon vapaampi äitinsä kielellä englanniksi ja änkyttävän isänsä ja maansa kielellä ranskaksi.

Monacon ruhtinasperhe vuonna 1974: Caroline, ruhtinas Rainier, Albert, kuopus Stéphanie ja ruhtinatar Grace.

Dramatiikkaa ennen häitä

Ruhtinas ehti yli viisikymppiseksi, ennen kuin hänestä tuli ukkomies. Eteläafrikkalainen Charlène Wittstock sananmukaisesti ui Albertin elämään. Albertia 20 vuotta nuorempi Charlène on olympiatason uimari, klassisen kaunis, pitkä vaaleaverikkö. Albert ja Charlène tutustuivat vuonna 2000 ja edustivat ensi kerran yhdessä vuonna 2006 Torinon olympialaisten avajaisissa.

Odotteluvuosien aikana Charlènen ruhtinatarkoulutukseen kuului kieltenopiskelua, tyylioppia, katolilaiseksi kääntymistä ja historian opintoja. Albert vierellä pönäköityi, ja Charlène näytti entistä säikähtäneemmältä. Kihloihin he menivät kesäkuussa 2010.

Heinäkuussa 2011 vietettyjä häitä valmisteltiin kuukausikaupalla. Koko Monaco puhdistettiin, legendaarinen Hôtel Hermitage putsattiin hammasharjoilla, kukkaistutukset uusittiin, ja 1200-luvulla rakennettu palatsi remontoitiin. Edellinen perusteellinen remontti maksettiin Grace Kellyn 15 miljoonan dollarin myötäjäisillä.

Kolme päivää ennen häitä morsian sai paniikkikohtauksen ja yritti paeta. Hänet pidätettiin Nizzan lentokentällä ja palautettiin Monacoon vartioituna. Alttarilla morsian itki, joko ilosta tai kauhusta.

Kesti kolmisen vuotta, ennen kuin hovi tiedotti ilouutisesta: perillistä odotetaan. Niitä syntyi kaksi joulukuussa 2014, prinsessa Gabriella ja prinssi Jacques.

Ruhtinaspari edustaa yhdessä harvoin. Charlène astelee puolisonsa rinnalla veistoksellisena, ja Albert katselee viereltä lähes isällisen ylpeänä. Joskus he istuvat Monte Carlon tenniskisojen katsomossa käsi kädessä.

Kaksoset ovat suloisia. Juhlapäivinä nelikko vilkuttaa palatsin parvekkeelta, ja toisinaan se laskeuu piknikille puutarhaan. Tuoreimmissa kuvissa ruhtinatar on näyttänyt iloiselta. Ehkä jonkinasteinen tasa-arvo alkaa toteutua. Ruhtinatar alkaa asettua rooliinsa keulakuvana ja äitinä.

Toivoa sopii, että hän edustaa Albertin kanssa myös Suomessa.

Monacon ruhtinasperheen tarina julkaistu Avun kuninkaallisnumerossa 27/2018, nyt kaupoissa!

Kommentoi »