Apu

Monacon prinsessat Caroline ja Stéphanie ovat onnistuneet äiteinä


Miesasioissa ”Grimaldin kirous” on vainonnut lilliputtivaltion kohuprinsessoja koko elämän. Onni näyttää lopulta löytyneen omasta perheestä.
Kuvat Lehtikuva

Monacon prinsessa Caroline, 61, näyttää vihdoin löytäneen elämäänsä kestävän rakkauden: lapsenlapset. Grimaldin ruhtinassuvun matriarkka on kuvattu usein erityisesti enkelikiharaisen Alexandre ”Sascha” Casiraghin, 5, kanssa, joka on Carolinen vanhemman pojan Andrean, 34, ja tämän vaimon, Tatiana Santo Domingon esikoinen.

Maailman lehdistön palstatilaa miesskandaaleillaan 40 vuotta hallinnut prinsessa osaa tänä päivänä olla mielummin yksin kuin huonossa herraseurassa. Edustustilaisuuksissa Carolinen seuralaisina nähdäänkin useimmin omat lapset, Pierre, Charlotte ja Andrea Casiraghi perheineen sekä Hannoverin prinsessa Alexandra, 19, joka asuu vielä kotona Monacossa.

Maailman tyylikkäimmän mummin elämää kirkastuttavat myös Pierren, 30, ja Beatrice Borromeon kaksikuinen Francesco sekä puolitoistavuotias Stefano, Andrean ja Tatianan tytär India, 3, ja kolmikuinen Maximilian sekä Charlotten ja ex-mies Gad Elmalehin poika Raphaël, 5.

Katras kasvaa, sillä Charlotte, 31, on raskaana. Lapsen isä lienee Charlotten miesystävä, elokuvatuottaja Dimitri Rassam.

– Sisareni Caroline on erittäin hyvä äiti, ja jos mahdollista, vielä parempi isoäiti. Olen erittäin ylpeä hänen lapsistaan, ruhtinas Albert II kehui People-lehden haastattelussa tammikuussa 2017.

Mummin rooli pukee Caro­linea. Monacon kansallispäivän juhlallisuuksissa Caroline ja pieni Alexandre ”Sascha” Casiraghi olivat erottamattomat.

Carolinen ensimmäinen mies oli playboy

Monacon ruhtinas Rainier III:n ja ruhtinatar Gracen vanhimman tyttären Carolinen parisuhdekirous alkoi jo nuorena.

Hänen ensimmäinen aviomiehensä oli ranskalainen playboy Philippe Junot, ja 21-vuotiaana solmittu kohuliitto kesti vain kaksi vuotta. Katoliselta kirkolta kesti 12 vuotta mitätöidä tämä liitto, joten Caroline oli naimisissa vielä kaksi vuotta toisen miehensä, Stefano Casiraghin kuolemankin jälkeen – vaikka siviiliavioliiton solmineella parilla oli jo kolme yhteistä lasta.

Casiraghin kuolema veneonnettomuudessa vuonna 1990 mursi Carolinen, ja hän vetäytyi Ranskan Provenceen lapsineen. Hänellä oli suhde ranskalaisnäyttelijä Vincent Lindoniin sekä italialaiseen Roberto Rosselliniin, näyttelijä Ingrid Bergmanin poikaan.

Ilkeämieliset kuvailevat Carolinea ”rakkausbulimikoksi”, joka ei pysty olemaan yksin. Ymmärtäväisemmät kutsuvat häntä selviytymisen mestariksi.

Kiusallinen pissaprinssi

Viime vuosituhannen lopulla kauniin lesken rakkaudennälkä äityi niin, että hän haksahti parhaan ystävänsä, sveitsiläisen perijätär Chantal Hohculin aviomieheen ja Englannin kuningatar Elisabetin serkkuun, Hannoverin prinssi Ernst Augustiin.

Prinsessa Carolinen ja prinssi Ernst Augustin avioliitto solmittiin tammikuussa 1999, ja ainoaksi yhteiseksi lapseksi jäänyt tytär, prinsessa Alexandra syntyi heinäkuussa. Onni jäi lyhyeksi. Prinssin mieltymys juhlimiseen sekä vieraisiin naisiin paljastui koko maailmalle, kun Hannoverin maailmannäyttelystä levisi vuonna 2000 kiusallisia kuvia ”pissaprinssistä”.

Vuonna 2009 Hannoverien avioliitto oli ohi. Lehtiin päätyi kuvia Ernst Augustista useiden eri naisten kanssa, joista useimmat olivat ansioituneet lähinnä aikuisviihteen parissa.

Kolmesti aviossa ollut Caroline ei ilmeisesti halua rasittaa katolista kirkkoa enää toisella avioerolla, ja rikkaiden puolisoiden omaisuudenkin jakaminen olisi aikamoinen päänsärky. Siksi kulissiliitto jatkunee hamaan loppuun saakka. Caroline on käytännössä ollut Alexandran yksinhuoltaja koko tämän elämän.

Perheen nuoret Andrea Casiraghi, Tatiana Santo Domingo, Louis Ducruet, Charlotte Casiraghi, Gareth Wittstock, Pierre Casiraghi ja Beatrice Borromeo edustivat Monacon kansallispäivän juhlallisuuksissa viime marraskuussa.

Stéphanien suhdekuviot

Paljon parempia puolisovalintoja ei ole tehnyt Carolinen sisarkaan, Monacon ”villikkoprinsessa” Stéphanie, 53. Hän on ollut kahdesti naimisissa. Henkivartija Daniel Ducruet’n kanssa solmitusta pikaliitosta syntyi kaksi lasta, Louis, 25, ja Pauline, 24. Pikaliitto sirkustaiteilija Adans Lopez Perezin kanssa oli lapseton. Prinsessan kolmas lapsi Camille, 20, syntyi suhteesta henkivartija Jean Raymond Gottliebiin.

Daniel Ducruet oli naimisissa, kun hän alkoi seurustella Stéphanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalikuvat suhteesta alkoivat kärytä julkisuuteen. Ducruet nai Stéphanien heidän lastensa syntymän jälkeen, mutta jäi pian paparazzikuvaajien linssiin uima-allasseksistä belgialaisen strippari Muriel Mol-Houteman kanssa.

Prinsessan miesystäviin lasketaan Jean-Paul Belmondon poika, F1-kuski Paul Belmondo, amerikkalaisnäyttelijä Rob Lowe sekä naimisissa ollut sveitsiläinen norsunkouluttaja Franco Knie. Hänen kiertävän sirkuksensa mukaan prinsessa Stéphanie muutti lapsineen 2000-luvun alussa.

Kolari muutti Stéphanien elämän

Prinsessa Stéphanien elämä murentui syyskuussa 1982, kun hän joutui 17-vuotiaana äitinsä Grace Kellyn kanssa kolariin. Ruhtinatar Grace kuoli. Oman äitinsä menettämisen lisäksi Stéphanie on joutunut koko ikänsä kuuntelemaan huhuja siitä, että ajoi onnettomuusautoa.

– En ajanut sitä autoa. Haluaisin vain sanoa, että lopettakaa jo. Haluaisin vain mennä eteenpäin omassa elämässäni ja kasvattaa omat lapseni rauhassa, prinsessa sanoi sanomalehti The Guardianin mukaan vuonna 2002.

Ruhtinas Albert II on kertonut perheen tukeutuneen toisiinsa surussaan.

– Tapahtuneesta toipuminen kesti pitkään, ja onnettomuus on erittäin tuskallinen muisto sisarelleni. Häneltä kesti vuosia hyväksyä asia. Se tuska, että hän on autossa äitinsä kanssa eikä pystynyt auttamaan häntä, Albert sanoi amerikkalaisessa In Depth with Graham Besinger -tv-ohjelmassa viime vuonna.

Vuonna 1997 sisarukset nähtiin yhdessä Punaisen ristin hyväntekeväisyysjuhlassa Monacossa. Samana vuonna juhlittiin Grimaldin suvun 700-vuotista hallitsijakautta.

Saadaanko Grimaldien kirous vihdoin murrettua?

Isosiskonsa tapaan Stéphanie on kuitenkin onnistunut äidin roolissaan. Camille Gottlieb antoi ensimmäisen lehtihaastattelunsa ranskalaiselle Point de Vuelle 19-vuotiaana ja sanoi, ettei voisi elää ilman vanhempiaan. Hän kertoi olevansa erittäin onnekas eikä vaihtaisi perhettään mistään hinnasta.

– Äitini oli hyvin nuori, kun hän menetti oman äitinsä. Minä, Louis ja Pauline olemme kiitollisia kaikesta, mitä hän on meille antanut. Äitini on esikuvani, nuori Grimaldi hehkutti.

Pauline Ducruet taas näyttää perineen uimapukusuunnittelijana sekä mallina uraa kokeilleen äitinsä kiinnostuksen muotiin ja opiskelee muotisuunnittelijaksi New Yorkissa. Muotilehti W:n haastattelussa vuosi sitten hän nimesi muoti-ikoneikseen ”perheensä naiset” ja kertoi, että hänen rakkain aarteensa vaatekaapissa on isoäiti Grace Kellyn Givenchyn takki 1960-luvulta.

Stéphanien poika näyttää olevan se, joka ensimmäisenä saattaa tarjota tällekin Grimaldi-prinsessalle isoäidin tehtävän: Louis Ducruet kihlasi pitkäaikaisen tyttöystävänsä Marie Chevallierin helmikuussa. Morsian työskentelee Monte Carlon Hôtel Hermitagen kokoussuunnittelijana ja sulhanen AS Monaco -jalkapalloseurassa.

Jälkipolvella vaikuttaa siis olevan tasapainoisempi elämä ja parempaa onnea rakkaudessa kuin Monacon prinsessoilla. Ehkä Grimaldien kirous saadaan vihdoin murrettua?

Julkaistu: 12.8.2018