
Monaco on yhtä kuin eurooppalainen prinsessasatu. Kaikki alkoi keväällä tasan 60 vuotta sitten, kun rapistuneen Monacon playboymainetta kerännyt ruhtinas Rainier vei vihille Hollywood-tähti Grace Kellyn.
Grace halusi perheen ja elämän salamavalojen ulottumattomissa, Rainier toivoi Monacosta valovoimaista matkailukohdetta. Gracen upporikkaan isän 15 miljoonan dollarin myötäjäisillä ruhtinas korjautti heti nuhjuisen linnansa.
Kumpikaan ei ehkä saanut liitosta haluamaansa. Gracen rauha ahtaassa Monacossa oli entistä vähäisempi, ruhtinaalle taisivat vaimon tiukkuus ja uskonnollisuus tulla yllätyksenä.
Ruhtinaspari sai kuitenkin kolme lasta, Carolinen (s. 1957), Albertin (s. 1958) ja Stéphanien (s. 1965) ja ruhtinas osoittautui bisnesvainuiseksi: hänen hallitsijakautenaan lilliputtimaan vuositulot 180-kertaistuivat, siitä tuli merkittävä finanssialan keskus ja rahamiesten, urheilijoiden ja artistien pako- ja leikkipaikka.
Grace Kellyn ja ruhtinas Rainierin häihin 60 vuotta sitten kutsuttiin 600 vierasta. Helen Rosenin suunnittelemassa hääpuvussa oli 110 metriä silkkiä ja 125 vuotta vanhaa pitsiä. Huntu kirjottiin tuhansin helmin.
Kaunis prinsessa Caroline kasvatettiin puritaanisen äitinsä, ruhtinatar Gracen ankarassa ja fyysisessä kurissa, syyllisyydessä ja velvollisuudentunnossa. Siitä seurasi mutrusuista kapinaa, kehnoja valintoja ja villiä menoa 1970-luvun pariisilaisessa opiskelijamaailmassa paparazzien piirittämänä.
Epäonnistunein valinta oli avioituminen pankkiirina toimineen, elostelijana kunnostautuneen, morsiantaan 17 vuotta vanhemman Philippe Junot’n kanssa. Morsian oli tuolloin 21-vuotias.
Häät olivat suurelliset, vieraina Euroopan siniverisiä ja Hollywoodin kermaa, Grace Kellyn ystäviä: Ava Gardner, Cary Grant ja Frank Sinatra, joka lauloi hääparille My Wayn.
Grace povasi, että liitto Junot’n kanssa kestää kaksi vuotta – se kesti 28 kuukautta. Katolisen kirkon mielestä avioliitto ei kuitenkaan päättynyt, ja niin Carolinen ja Stefano Casiraghin kolme lasta syntyivät kirkon silmissä aviottomina. Paavi mitätöi Carolinen ja Philippe Junot’n liiton vasta 12 vuotta myöhemmin – silloin Caroline oli ollut leski jo kahden vuoden verran.
Stefano Casiraghi oli korea italialainen, mafiakytkyistä epäilty liikemies. Hän rakasti vauhtia ja ajoi 30-vuotiaana Monacon lahdella muskeliveneiden MM-kisassa tankkerin nostattamaan peräaaltoon. Perhe seurasi kisaa videokankaalta rannalla ja näki Casiraghin kuolevan silmiensä edessä.
Caroline, tuolloin 33, suri pohjattomasti, laihtui ja menetti hiuksensa. Sensuellista prinsessasta tuli huivipäinen nuori leski. Hän pakeni mediaa ja asettui lapsineen asumaan pikkukylään Ranskan Provencessa. Siellä hänen elämänkumppaninaan viipyi viiden vuoden ajan ranskalaisnäyttelijä Vincent Lindon.
Carolinen lapset rakastivat Lindonia, mutta näyttelijä vihasi puskakuvaajia ja julkisuutta. Lindonin juutalaisuus oli katoliselle ruhtinas Rainierille ylipääsemätön asia. Ja niin tämäkin kumppanuus loppui.
Caroline sanoo omasta lapsuudestaan, että se mitä piti tehdä, ajoi aina sen ohi, mitä hän halusi tehdä. Tyttärensä Charlotten hän halusi kasvavan onnellisemmin.
Kolmannen avioliittonsa prinsessa Caroline solmi lapsuudentuttunsa ja Gracen lempivävyehdokkaan Hannoverin prinssi Ernst Augustin kanssa vuoden 1999 alussa. Kesällä 43-vuotias Caroline synnytti prinsessa Alexandran, neljästä lapsestaan ainoan, joka kantaa kuninkaallista titteliä: Hannoverin prinsessa.
Ernst Augustin mukana perhe muutti Välimeren rannalta Alpeille ja kielivalikoimaan liittyi saksa. Prinssi tunnettiin jo ennen avioliittoa äkkipikaisena ja öykkäröintiin taipuvaisena. Pian alkoholinkäyttö karkasi miehen käsistä. Prinssi murjoi kameramiehen nenän, tuomio tuli myös julkisella paikalla virtsaamisesta ja diskonpitäjän pahoinpitelystä. Lisäksi mies viihtyi epämääräisessä naisseurassa.
Hannoverin prinssiparia ei ole nähty yhdessä kuuteen vuoteen, ja Caroline on muuttanut takaisin Monacoon. Hän näyttää säteilevältä, hänelle kerrotaan olevan uusi, tiukasti julkisuutta välttelevä miesystävä. Ernst Augustista Caroline kuitenkin on pääsemättömissä.
Prinsessa Alexandra täyttää kesällä 17 vuotta. Hän on hyvä taitoluistelija, edustanut Monacoa lukuisissa kisoissa. Alexandra näyttää reippaalta, ei niin välimerelliseltä ja sensuellilta kuin sisaruspuolensa. Hän vaikuttaa hyvin tasapainoiselta – isänsä seurassa häntä ei ole nähty vuosiin.
Onnea ennen onnettomuutta. Caroline, Stefano Casiraghi, Andrea ja kastelapsi Charlotte. Pierre syntyi seuraavana vuonna. Kuopus oli juuri täyttänyt kolme vuotta, kun isä kuoli venekisassa.
Lasten on päästävä vähemmällä. Näin tuntuu Caroline ensimmäisen lapsikatraansa kanssa ajatelleen: Andrea (s.1984), Charlotte (s.1986) ja Pierre (s.1987) Casiraghi saivat niin paljon vapautta, rakkautta ja tukea kuin mahdollista. He näyttävät ottaneen avarasta maailmasta irti kaiken mitä voi. Caroline ei halunnut lapsilleen kuninkaallisia titteleitä, vaikka Rainier niin toivoi ja vaikka kolmikosta tuli aviolapsiksi päädyttyään myös perimyskelpoisia.
Charlotte Casiraghi, kesällä 30 vuotta täyttävä kaunotar, on omapäinen, vahva, älykäs ja urheilullinen. Hänessä tiivistyy se, mitä vauraus, perinne ja silmällä pidon alla oleminen tarkoittaa, kun se yhdistetään ajan sallimaan muutokseen ja vapauteen. Hänen äitinsä ahdistavat kokemukset ja toistuva epäonni jalostuvat seuraavan sukupolven kohdalla taakasta oikeudeksi omaan elämään.
Charlottella on kaksivuotias poika Raphaël. Hän on asettunut takaisin asumaan Monacoon, äitinsä prinsessa Carolinen omistamaan villaan nimeltä Le Clos St. Pierre. Se sijaitsee vain kivenheiton päässä vaaleanpunaisesta ruhtinaallisesta palatsista, turistien rakastaman Merimuseon vieressä.
Näin ainakin oli vielä puolisen vuotta sitten. Silloin Charlotten kumppanina oli yhä Raphaëlin isä, Charlottea 15 vuotta vanhempi marokonjuutalainen älykkö, sittemmin ranskalaistunut näyttelijä ja koomikko Gad Elmaleh. Nyttemmin Charlotte on ikuistunut helliin kuviin elokuvaohjaaja Lamberto Santefelicen kanssa. Santafelice on Charlottea kymmenisen vuotta vanhempi italialainen aristokraatti.
Charlotten poika Raphaël on asunut eri puolilla Eurooppaa ja Amerikkaa isänsä, näyttelijä Gad Elmalehin töiden takia. Vanhemmat ovat eronneet.
Charlotte opiskeli Sorbonnen yliopistossa filosofiaa ja psykologiaa, hän on kansainvälinen huipputason esteratsastaja ja laskettelija. Journalismin harjoittelijapaikan hän sai lontoolaisen The Indenpendent -lehden sunnuntailiitteessä.
Hän lähti haastattelemaan muotisuunnittelija Stella McCartneya, ja hyväosaiset perilliset ystävystyivät. Charlotte syttyi ekologisen muodin aatteesta ja perusti Ever Manifesto -lehden, joka kertoo muodin vaikutuksista ympäristöön ja kestävästä muodista.
Charlotte asui Ranskassa ja kävi Monacossa silloin tällöin edustamassa. Hän sukkuloi taiteen, elokuvan ja muodin piireissä ja tutustui näyttelijä Gad Elmalehiin yhteisten ystävien kautta. Heidän kumppanuutensa vaikutti rennolta ja tasa-arvoiselta.
Pari asui Elmalahin filmausten takia pitkiä aikoja Yhdysvalloissa ja Englannissa, naimisiin he eivät menneet.
Andrea Casiraghi tulevan hurmurin Sachan kanssa. Andrea kulki vuosikausia kutrit kiharoilla hulmuten, tyylin hän kopioi isänsä nuoruuskuvasta.
Koko maailma leikkikenttänä – näitä nuoria ja kauniita Monacon ruhtinaallisia perillisiä on kutsuttu rikkaiksi kiertolaisiksi, mustalaisperillisiksi.
Andrea Casiraghi, nyt 31, on Carolinen lapsista ainoa, joka kunnolla muistaa isänsä. Poika oli kuuden vanha isän kuollessa. Hän järkyttyi äitinsä surun lohduttomuudesta yhtä paljon kuin isän menettämisestä. Pojan murhe oli niin kaikkinielevää, että hänelle järjestettiin ammattiapua.
Esikoisesta varttui isänsä näköinen, kultakiharainen surfaripoika. Hän on rennontyylikäs maailmankansalainen, maailman seksikkäin mies -listojen vakionimi. Ranskan media risti Andrean kauhukakaraksi ja kapinalliseksi enkeliksi. Syynä olivat kuivumaan nostettu ajokortti, takavarikoidut autot, rajut juhlat ja päihteet. Vastapainoksi Andrea pelasi jalkapalloa, ratsasti ja soitti kitaraa.
Ranskalaisessa koulussa hän tutustui Charlotten ystävään Tatiana Santo Domingoon. Tatiana tulee Kolumbiasta. Tatianan isä, liikemies Julio Santo Domingo junior menehtyi syöpään 2009 ja jätti tyttärelleen ja pojalleen jaettavaksi kuuden miljardin dollarin perinnön.
Tatiana syntyi New Yorkissa, varttui Sveitsissä ja Ranskassa, opiskeli taidehistoriaa lontoolaisessa yliopistossa. Andrealla on samasta opinahjoista loppututkinto kansainvälisestä politiikasta.
Tatiana perusti iranilaistaustaisen opiskelijaystävänsä Dana Alikhanin kanssa Muzungu Sisters -yrityksen, joka tuo käsityöläistuotteita kolmannesta maailmasta.
Andrean ja Tatianan esikoinen Sacha syntyi Lontoossa maaliskuussa 2013. Vanhemmat avioituivat puolta vuotta myöhemmin. Tytär India syntyi viime keväänä. Tatiana suosii boheemeja asuja ja vintage-muotia. Hän ei viihdy kameran edessä, kuvia näkyy hyvin harvoin.
Edustehtävissä ruhtinaspari Charlene ja Albert, prinsessa Caroline ja Charlotte Casiraghi, Pierre Casiraghi ja Beatrice Borromeo. Grimaldin naisia pidetään muoti-ikoneina, trendsettereinä.
Casiraghi-trion nuorin Pierre, nyt 28-vuotias, oli teini-iässä rillipäinen, hontelo nörtin näköinen poika, joka seisoi perhekuvissa aina takarivissä. Sitten tapahtui jotain: hän venähti hetkessä, jätti rillit, kasvatti lihaksia ja kutreja ja alkoi näyttää erehdyttävästi isoltaveljeltään Andrealta.
Pierre opiskeli ensin Lontoossa, sitten samassa Bocconin yliopistossa Milanossa kuin tuleva vaimonsa. Hän on liikemies, isänsä perustaman rakennusyhtiö Engecon keulakuva, osakas milanolaisessa lakifirmassa ja monacolaisen lentoyhtiön suurin omistaja. Bisneskumppanina on Stefano Casiraghin veli Marco. Pierreä pidetään isänsä kaltaisena hurjapäänä: hän ajaa kilpaa sekä veneillä että autoilla ja tekee voltteja lentolaudalla kymmenen metrin korkeudessa.
Isosiskonsa Charlotten tapaan italialaisesti rakastui myös Pierre, joka avioitui vuosi sitten keväällä Beatrice Borromeon kanssa.
Beatrice Borromeon, 30, isä on kreivi, ja suku Italian vanhinta aristokratiaa. Tytär opiskeli journalismia Yhdysvalloissa Columbian yliopistossa, valmistui Milanossa oikeustieteilijäksi ja määritteli itsensä ateistiksi ja vasemmistolaiseksi. Hän on dokumentaristi, ihmisoikeusaktivisti ja YK:n ihmisoikeuslähettiläs. Hän on tehnyt toimittajantyötä televisiossa, haastatellut poliitikkoja, raportoinut Newsweek-lehteen ja tehnyt dokumentin Mamma Mafia mafian naisista.
Nuorenparin Italiassa vietetyt häät kestivät monta päivää. Kirkkovihkiminen tapahtui morsiamen suvun saaressa. Kahden viikonlopun yli kestäneissä juhlissa Beatrice esitteli viisi eri asua, vuoroin Armania ja Valentinoa. Blondia, klassisen kaunista Beatricea verrataan Graceen.
Lapsia heillä ei vielä ole.
Charlene ja Albert ovat hoitaneet tehtävistä tärkeimmän: saaneet lailliset
perilliset, kaksoset. Yhteiselo näyttää luontevalta.
Ruhtinatar Grace menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1982 vain 52-vuotiaana. Auto syöksyi serpentiinitieltä rotkoon mukanaan Grace ja 17-vuotias Stéphanie. Kun tytär täytti vuosi sitten 50, hän joutui yhä todistelemaan haastatteluissaan, ettei ajanut onnettomuusautoa. Ruhtinas Rainier vanheni hetkessä, eikä toipunut koskaan, vaikka eli leskenä vielä 23 vuotta.
Grace ei ehtinyt nähdä lapsenlapsistaan yhtäkään. Rainier ei ehtinyt nähdä sitä kaikkein odotetuinta: vallanperijä Albertin avioliitossa syntynyttä jälkikasvua. Albert ja ruhtinatar Charlene saivat kaksoset, prinsessa Gabriellan ja prinssi Jacquesin joulukuussa 2014. Ei ruhtinaspari kovin lemmekkäältä näytä vieläkään, mutta hymyilevät sentään palatsin parvekkeella juhlapäivinä vilkutellessaan.
Prinsessa Stéphanie on yhä suvun rauhaton sielu, joka vaihtaa ammattia ja miestä. Lapsia on kolme: Louis, 23, Pauline, 21, ja Camille, 17. Vanhimpien lastensa isän, henkivartija Daniel Ducruetin kanssa prinsessa oli hetken aikaa naimisissa, kuopuksen isä on virallisesti vahvistamatta.
Ruhtinas Ranier jakoi monen miljardin euron arvoisen jättiomaisuutensa tasan Carolinen ja Albertin kesken. Stéphanie sai talon Monacossa, huoneiston New Yorkissa ja kuukausielatuksen – kunnes osoittaa suurempaa vastuullisuutta. Sisarusten huonot välit pahenivat entisestään, kun Stéphanie ikuistettiin kuhertelemassa Philippe Junot’n kanssa.
50 vuotta sitten. Grace sopeutui Monacoon työläästi, ranska ei sujunut, välimerellinen huolettomuus, turistivirrat ja lukuisat keskenmenot painoivat. Lasten syntymä auttoi asettumaan.
Miten tarina jatkuu? Klaani kasvaa, karavaani kulkee.
Monaco takertuu kalliokielekkeille lahden kahden puolen Ranskan ja Välimeren välissä.
Myös Grimaldin ruhtinashuoneen rakennusaineet pysyvät paikoillaan, kuten ovat tehneet vuodesta 1297 lähtien. Jos ei muuten, niin sen voimalla, että kun jossain päin maailmaa kirjataan taas uusi luku suvun historiaan, tulee satumaailmaa janoavalle kansalle uutta ihmeteltävää ja tirkisteltävää. ●
Teksti Raila Kinnunen, kuvat MVphotos ja All Over Press