Avun pääkirjoitus: Ilmastokriisin vuoksi yhä useampi mökkipaikka myydään pian sillä luksuksella, että ranta on pohjoiseen
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Ilmastokriisin vuoksi yhä useampi mökkipaikka myydään pian sillä luksuksella, että ranta on pohjoiseen
Ilmastokriisi muuttaa suomalaisten elämää monin tavoin. Paljon pitää tapahtua, jotta kehitys saadaan käännettyä. Toivoa tuo, että ilmastokriisi on kärjessä yhä useamman päättäjän ja yritysjohtajan agendalla, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.

Vanhempani ostivat perheemme kesämökin 80-luvun lopulla. Tontti oli metsittynyt rytöläjä mutta äitini näki sen potentiaalin: kun metsää ja rantaa raivattaisiin, paikasta saisi täydellisen. Aurinko paistaisi pihalle aikaisesta aamusta myöhään iltaan. Länteen avautuvat rannat ovat tunnetusti olleet välittäjien tehokkain myyntivaltti mökkimarkkinoilla.

Kesäkeittiö ja rantasauna rakennettiin parhaille paikoille eli sinne, mihin auringon viimeiset säteet osuvat vielä juhannusyönä. Monta vuosikymmentä paikka olikin unelmien täyttymys. Lämpiminä kesäöinä läpiveto viilensi nukkumista. Kuumuus ei ollut mikään ongelma. Kesän hellepäivät harvoin edes osuivat omalle lomaviikolle.

Muutama vuosi sitten piti asentaa ilmalämpöpumppu. Helleputket olivat yhä pidempiä. Puiden annettiin kasvaa rannan ja rakennusten suojaksi. Kuluneena kesänä ei iltaisin saunaa kaivannut. Kesäkeittiökin paahtui vielä illalla niin, että söimme yhä useammin sisällä viileässä. Iso nurmialue muistutti savannia. Kirosimme joka suunnasta porottavaa aurinkoa.

Oman elämäni aikana Suomeen ei välttämättä osu toista yhtä kuumaa kesää. Suunta on silti selvä: ilmastokriisi muuttaa myös suomalaisten elämää monin tavoin.

Uskoakseni yhä useampi mökkipaikka myydään sillä luksuksella, että ranta on pohjoiseen tai itään. Ja se on vielä pientä. Paljon pitää tapahtua, jotta kehitys saadaan käännettyä. Toivoa tuo, että ilmastokriisi on kärjessä yhä useamman päättäjän ja yritysjohtajan agendalla. Myös medialla on iso rooli.

6 kommenttia