Apu

Korona räjäytti mökkibuumin – Nyt käyvät kaupaksi huonokuntoisetkin mökit ja korjauskustannukset voivat kohota kymmeniin tuhansiin

Korona räjäytti mökkibuumin – Nyt käyvät kaupaksi huonokuntoisetkin mökit ja korjauskustannukset voivat kohota kymmeniin tuhansiin
Kun pari mökkiä on jo mennyt sivu suun, ei mökin kuntoon välttämättä kiinnitetä tarpeeksi huomiota, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.
Julkaistu: 15.6.2021

Korona on kasvattanut mökkibuumia, minkä vuoksi huonokuntoisetkin mökit käyvät kaupaksi. Ostohuumassa saattaa mökin kunnon tarkistaminen kuitenkin unohtua, mikä voi aiheuttaa uudelle omistajalle jopa useiden kymmenien tuhansien eurojen korjauskustannukset.

– Ihmiset kiiruhtavat kaupantekoon, kun pari mökkiä on mennyt sivu suun. Silloin mökin kuntoon ei välttämättä kiinnitetä tarpeeksi huomiota, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla keskellä metsää sijaitsevat mökit menevät kaupaksi lähes yhtä hyvin kuin rantatontit. Halutuimpia ovat mökit, joiden etäisyys on maksimissaan 200 kilometriä kodista.

Perikunnan painajainen

Usein huonokuntoiset mökit ovat olleet pitkään perikuntien yhteisomistuksessa, eikä kukaan ole ottanut vastuuta niiden kunnostamisesta.

Suurin osa huonokuntoisten mökkien ongelmista liittyy kosteusvaurioihin vesikattorakenteissa tai mökin alapohjarakenteissa.

– Ulospäin mökki voi näyttää ihanalta, se on juuri maalattu ja piha on viihtyisä. Ostajan pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös muuhun. Esimerkiksi pihakasvien istuttaminen liian lähelle talon seinää lisää kosteusongelmariskiä.

Asiantuntijan vinkit mökin hankintaan

Harju listaa uuden mökin ostajan tärkeimmät vinkit.

– Tutustu kohteeseen riittävän huolellisesti. Jos et ymmärrä rakennuksista riittävästi, kannattaa käyttää ammattiapua. Tärkeää on huomioida, miten vesi kulkee rakennuksen ympärillä.

Harjun mielestä kuntokartoitus kannattaa tehdä myös kesämökkiin ennen ostamista, jos vähänkin epäilee omaa asiantuntemusta. Mökkikauppoja tekevän on hyvä tutustua myös laajemmin tonttiin ja sen ympäristöön.

– Monelle ostajalle on tullut yllätyksenä esimerkiksi se, että moottorikelkkareitti tai veneilijöiden suosima reitti kulkee aivan mökin edustalta.

Kommentoi »