Mondo

Mobiilikulut kuriin


ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Älypuhelimen käyttö ulkomailla voi tulla tyyriiksi. Näillä vinkeillä vältät yllätykset. 

Älypuhelimen käyttö ulkomailla voi tulla tyyriiksi. Näillä vinkeillä vältät yllätykset.

Sulje data roaming

Vaikka välttelisi puhelimessa puhumista, saattaa laskun suuruus yllättää. Älypuhelin hakee dataa jatkuvasti, jos data roaming -toiminto on päällä. Puhelulaskua syntyy, vaikka ei avaisi sivun sivua kännykällään.

Ennen kuin laskeutuu vieraan maan kamaralle kannattaa varmistaa, että datasiirto on estetty. Eston voi tilata useilta operaattoreilta, esimerkiksi Saunalahdelta ja Elisalta. Esto voi olla turvallisin konsti, jos epäilee muistiaan.

EU:n säädösten mukaan kaikki operaattorit katkaisevat yhteyden, kun dataa on käytetty noin 62 eurolla. Operaattori ilmoittaa katkaisusta, ja datan käyttöä voi halutessaan jatkaa. Esimerkiksi Dna tarjoaa mahdollisuuden säätää saldo­rajan vaikka jo 30 euroon. 

Etsi ilmaiset Wifit

Älypuhelin muistaa ladatut sivut. Lataa tarvitsemasi verkkosivut puhelimeesi valmiiksi siellä, missä on laajakaista. Monet hotellit ja hostellit tarjoavat ilmaisen nettiyhteyden asiakkailleen. Suurissa kaupungeissa verkkoon pääsee helposti kahviloissa tai kirjastoissa.

Esimerkiksi Tallinnassa on kaupungin kattava ilmaisverkko. Myös muun muassa Pietarissa ja Moskovassa löytää nopean Wifin monesta paikasta. Pariisissa ilmaisen netin perässä voi suunnata puistoihin tai kaupungin kirjastoihin.

Lataa oppaat valmiiksi

Puhelimesta on tullut yhdistetty kartta ja kompassi, mutta paljonko sovellusten käyttö ulkomailla maksaa? Ei mitään, jos tarkistaa, että sovellus toimii myös offline-tilassa.

Guide Palilla on matkaoppaita yli 60 kohteeseen ja ne toimivat iPhonessa, iPadissa, Androidissa ja Windows Phonessa. Lonely Planetilla on iPhonelle oppaita yli 50 kohteeseen. Muissa puhelimissa toimivien oppaiden valikoima on suppeampi. Verkkoa tarvitaan ainoastaan oppaan lataamiseen, muuten oppaat toimivat offline-tilassa. Myös karttoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä, kun sovellus on ladattu puhelimeen. GPS-paikannus toimii satelliittien avulla. On silti tärkeää, että data roaming on pois päältä, sillä jos satelliittia ei tunnu löytyvän, puhelin alkaa käyttää dataa paikannukseen.

Hyödynnä ilmaispalvelut

Hillitse kielenkantasi ja suosi tekstaria – se on ulkomailla poikkeuksetta puhelua halvempi. Jos sinulla ja viestin vastaanottajalla on käytössä iPhone ja Wifi, tekstiviestit lähtevät ulkomailtakin ilmaiseksi iMessage-palvelulla. Whatsapp-sovellus toimii samalla periaatteella useimmissa älypuhelin­malleissa. Puhelut hoituvat netissä ilmaiseksi esimerkiksi Skype-­palvelun välityksellä.

Puheluhinnat kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta etu­käteen. Puhelut EU-alueella maksavat operaattorista riippumatta korkeintaan 36 senttiä minuutilta ja vastaanotto enintään 10 senttiä minuutilta. Sen sijaan jos soittaa Turkista tai Thaimaasta Suomeen, se maksaa esimerkiksi Soneran liittymällä lähes 70 senttiä minuutilta, puhelun vastaanotto 22 senttiä minuutilta ja soitto maiden sisällä jo yli 2 euroa minuutilta.

Puhelimen operaattorin voi valita myös manuaalisesti. Mikäli kotioperaattorilla on sopimus ­kohdemaan usean operaattorin kanssa, voi itse valita haluamansa. Niiden hintojen vertailu verkossa on työlästä, mutta omalta operaattorilta voi kysyä ulkomaille räätälöityjä pakettitarjouksia.

Suosi mobiiliversiota

On turhaa selailla raskaita sivuja älypuhelimella, kun mobiili­sivustot ovat paljon tavallisia sivustoja kevyempiä ja nopeampia. Etenkin jos käyttää sivuja 3G-verkon kautta ja maksaa käytöstä itse, kannattaa valita mobiiliversiot. Kännykkä ehdottaakin usein itse mobiiliversion käyttöä.

Nokian, iPhonen ja ­Androidin sovelluskaupoista löytyy myös useiden uutissivustojen ilmaiset mobiilisovellukset. Esimerkiksi Helsingin Sanomien sovellukseen voi ladata Wifillä päivän lehden, joka on luettavissa offline-tilassa.

Harkitse prepaidia

Jos olet ulkomailla pidempään, harkitse paikallisen operaattorin prepaid-liittymän ostoa. Se tulee usein reilusti halvemmaksi kuin oman liittymän käyttö, etenkin EU:n ulkopuolella. Myös prepaid-liittymille voi saada hyviä paketti­tarjouksia, jotka mahdollistavat internetin käytön ja jopa edulliset puhelut kotimaahan. Prepaid-liit­ty­miä saa kioskeista ja operaatto­rien myymälöistä. Esimerkiksi Vo­da­­fone myy prepaid-liittymiä useissa maissa ympäri maailmaa.

Julkaistu: 24.5.2013